DVD Recensies

STEFFANI: MISSION, BARTOLI

Steffani: Mission. Gedeelten uit Henrico Leone; I Trionfo del fato; Tassilone; Niobe, regina di Tebe; Stabat mater; La libertà contenta; La superbia d’Alessandro; La lotta d’Hercole con Acheloo; Marco Aurelio. Cecilia Bartoli (ms), Philippe Jarousky (ct) en Franck Delage (spr) met Barocchisti o.l.v. Diego Fasalis. Decca 074-360-4 (dvd). (Versailles, 9/14-06 2012).

 

Kort na elkaar verschenen de cd (Decca 478.473-2) en deze dvd als eerbetoon van Bartoli aan de onterecht onbekende priester, componist én spion Agostino Steffani (1654-1728) die de nodige invloed had op Händel. De dvd is in wezen veel aantrekkelijker dan de cd omdat men daar ook niet hoe enthousiast de zangeres in actie is. Ook hier heeft de speurtocht van de zangeres weer fraaie juweeltjes opgeleverd. Mooie aria’s vol stralende coloraturen naast veel tere lyriek. Veel vocaal trapezewerk op een schier oneindige enkele ademteug. In tegenstelling tot op de cd worden de aria’s hier zonder recitatief voorgedragen. In de film is ook Steffani zelf (uitgebeeld door de acteur Franck Delage) die wat over het leven van de componist vertelt; Countertenor Philippe Jarousky doet mee in een paar duetten.

De enige aanleiding om dit programma in het paleis van Versailles op te nemen, komt mogelijk voort uit het feit dat Stefani daar ooit voor Lodewijk XIV optrad.