DVD Recensies

STRAUSS, R.: ROSENKAVALIER, DER, THIELEMANN

Strauss, R.: Der Rosenkavalier. Renée Fleming, Sophie Koch, Diana Damrau, Franz Hawlata, Franz Grundheber met het Philharmonia koor en het Münchens filharmonisch orkest o.l.v. Christian Thielemann. Decca 074-3340 (2 dvd’s, 4u. 06’39”). 2009

 

Herbert Wernicke had de regie over een productie van deze opera tijdens het Salzburg festival en kennelijk positief onder de indruk greep de opera in Baden Baden dat aan voor een nieuwe enscenering. Christian Thielemann blijkt een haast ideale dirigent van dit werk omdat hij een aangenaam warme, nogal romantische sfeer weet te combineren met een precieze interpretatie. De walsen klinken speels, de romance klinkt melancholiek, bitterzoet. Het Münchense orkest heeft dit idioom in zijn genen.

De bezetting maakt een wat wisselender indruk. Alle lof voor de Marschallin van Renée Fleming en de bij al zijn charme toch tamelijk sinistere, maar gelukkig niet ordinaire Ochs van Franz Hawlata. Maar helaas is Diana Damrau een nogal gekunstelde Sophie en beheerst Sophie Koch de rol van Octavian zangtechnisch niet volkomen genoeg en ze acteert  onvoldoende jongensachtig. Leuk is dan weer wel de haast sensationele korte verschijning van Jonas Kaufmann als Italiaanse tenor.

Van het publiek is gelukkig behalve in het slotapplaus weinig te merken.

Voor wie over de genoemde bezwaren heenstapt, is dit een fraaie keuze. Bij twijfel zeker eerst Karajan (EMI) of Keiber München (DG)  proeven.