DVD Recensies

TCHAIKOVSKY: ZWANENMEER, QUEVAL

Tchaikovsky; Zwanenmeer op. 20. Nathalie Nordquist (Odette/Odile), Anders Nordström (Prins Siegfried), Msrketta Kaila (koningin), Cristian Rambe (Rothbart) en Johannes Ohmann (Benno) met het Koninklijk Zweeds ballet, choreografie Petipa/Wright/Samsova. Met het orkest van de Koninklijke Zweedse opera o.l.v. Michel Quéval. BBC Opus Arte OA 0865D (160’, 16:9, geluid 2.0, 5.1, regio 0). 2002

 

De tot eind 2002 twee mooiste en belangrijkste dvd-v versies zijn die van het ballet van de Deutsche Oper uit Berlijn (ArtHaus 100.001) en het Koninklijk Zweeds ballet (BBC Opus Arte OA 0865D). De Berlijnse opname laat het mooiste orkestaandeel horen dankzij het fraaie orkest van de Deutsche Oper onder de heel erg dansbewuste Barenboim. Hij verleent het muzikale aandeel veel karakter en glans. Ook met de choreografie van Patrice Bart is weinig mis en de dansers van de hoofdrollen – Steffie Scherzer een Odette/Odile met karakter, Oliver Matz, een elegante prins Siegfried en Torsten Händler als Rotbart – zijn overtuigend. Ook decors en kostuums zijn fraai en optimaal passend in de oorspronkelijke Petipa/Ivanov choreografie uit 1895.

Toch wordt die productie in de schaduw gesteld door de Zweedse uit 2002, waarin hooguit Quéval met zijn gematigde tempi niet alle élan uit de muziek te voorschijn tovert. De winst is te danken aan het prachtige teamwork van de dansers en de inspirerende choreografie van Petipa door de ogen van Peter Wright en Galina Samsova die het werk nadrukkelijk in de traditie van een gotische tragedie plaatsten.

Individueel is de Odette van Nathalie Nordquist mogelijk iets de mindere dan die van Scherzer, maar ze vormt een ideaal paar met Anders Nordström. Ook in visueel opzicht wint de Zweedse productie het in alle disciplines en de verfilming is levendiger. Als quasi toegiften zijn er interviews met de hoofdrolvertolkers, Peter Wright en Petter Jacobson.