DVD Recensies

TAN DUN: MAP, THE

Tan Dun: The map. Concert voor cello, video en orkest. Anssi Karttunen (vc) met het Shanghai symfonie orkest o.l.v. Tan Dun. DG 073-400-9 (dvd, 73’). 2004

 

The map, een multimedia beleven in landelijk China annex documentaire ‘Herontdekking van de kaart’ is in wezen een zoektocht in de openlucht rond zijn geboorteplaats Hunan naar de charismatische ‘Stenen man’ waarover de componist in zijn jeugd verhalen hoorde.

Het resultaat zoals hier geregistreerd heeft nogal een hutspot karakter. Daarin ontmoeten we tongzingende Dong vrouwen, dorpsbewoners die in discussie gaan met een groep  Tujia slagwerkers en blazers die slechts hun rietjes of mondstukken gebruiken als reactie op een dorpsbewoner die op een blad fluit.

Het creatiefste moment is een feige, waarin antifoon over bergen en dalen een liefdesaanzoek wordt gezongen. In dit geval door een Miao meisje met de cellosolist die de grenzen van plaats en tijd slecht.

De Chinese TV was ook present en registreerde alles. Aan het eind van de show vraagt men zich af hoe waarachtig en echt het allemaal is. Het is een toeristische gebeurtenis voor de componist over dorpsbewoners die voor outsiders spelen, maar voor andere Chinezen even vreemd klinken als een Navajolied in Nederland.

Het doel schijnt ook niet te zijn geweest om een cultuuruiting te documenteren, maar om een rustieke vitaliteit te plaatsen tegenover de oppervlakkige stadswereld. Daarin is het project ondanks alle warboel, maar vermoedelijk juist als gevolg daarvan aardig geslaagd.