WAGNER: FLIEGENDE HOLLÄNDER, DER
DVD Recensies

Wagner: Der fliegende Holländer WWV. 63. Samuel Youn (b., de Hollander), Ingela Brimberg (s., Senta), Manuel Günther (t, stuurman), Ann-Beth Solvang (a., Marie), Lars Woldt (bs, Daland) e.a. met het Arnold Schönbergkoor en Les musiciens du Louvre o.l.v. Marc Minkowski. Naxos 2.110637 (dvd, 2u. 16’38”). 2015

De gedachte aan verlossing door de liefden is een thema dat vaak terugkeert in Wagners opera’s. Voor het eerst in 1841 in de legende over Der fliegende Holländer, het verhaal van een Nederlandse kapitein wiens godslastering hem veroordeelde tot een eeuwige tocht over de wereldzeeën tenzij hij kan worden gered door een getrouwe vrouw.

De handeling begint in een Noorse fjord waar de stuurman stuurman van Daland beschutting zoekt tegen een hevige storm. Naast hem meert een geestschip aan en de Nederlandse kapitein biedt Daland een groot geldbedrag aan wanneer hij voor een nacht van zijn gastvrijheid aan land mag genieten. Dalands dochter Senta is gefascineerd door de verhalen die ze heeft gehoord over de tragische zeeman en ze is in eerste instantie bereid om daarvoor haar geliefde Erik op te geven. Dat neemt Erik haar zeer kwalijk omdat ze hem ooit eeuwige trouw zwoer. Omdat hij vreest haar nu toch te verliezen, s tort hij zich in zee, gevolgd door Senta. In een climax, die vooruitloopt op Tristan und Isolde, worden de gelieven toch als getransfigureerd verenigd en rijzen zij boven de golven uit. De opera heeft drie aktes en is Wagners compactste muziekdrama. 

In 2015 vond in het Theater an der Wien een opvoering plaats van Wagners bekendste opera in de oorspronkelijke versie uit 1841. Deze was eerst in Parijs op de planken gebracht. De regie voerde Olivier Py, de decors waren van Pierre-André Weitz. 

Als Marc Minkowski de leiding heeft, ontstaat meestal een opvoering die spannend is en heel authentieke trekken heeft. Hij beschikt over een goed, homogeen maar net niet echt groots team van zangers, wel over een uitstekend koor en zijn eigen steeds goed gemotiveerde orkest dat iets Frans inbrengt.

Zo is gezorgd voor een nuttig goedkoper alternatief van de duurdere, maar ook interpretatief wat pakkender dvd opnamen van Wolfgang Sawallisch met Bengt Rundgren, Catarina Ligendza, Herman Winkler en Donald McIntyre (DG 073-4433) uit 1974 en Christian Thielemann met Franz-Josef Selig, Ricarda Merbeth en Tomislav Muzek (Opus Arte OA 1140) uit 2013.