DVD Recensies

ZANDONAI: FRANCESCA DA RIMINI

Zandonai: Francesca da Rimini op. 6. Sara Jakubiak (Francesca), Jonathan Tetelman (Paolo il bello), Ivan Inverardi (Giovanni lo Sciantato), Charles Workman (Malatestino dall’Occhio), Alexandra Hutton (Samaritana) e. a. met het Ensemble van de Deutsche Oper Berlijn o.l.v. Carlo Rizzi. Naxos 2.110711 (dvd, 2 u.). 2021
 
De opera Francesca da Rimini op libretto van Tito Riccordi naar Gabriele d’Annunzio van Ricardo Zandonai (1883 – 1944) uit 1913 is een extreem brok Wagnerianisme. Zandonai greep terug op Dante’s Inferno waar we Francesca en haar geliefde Paolo Malatesta aantreffen. Ze zijn voor eeuwig gedoemd omdat hun liefde voor elkaar maakte dat ze God buiten spel zetten. D’Annuzio stelt de hel voor als een wereldse staat van erotische verlangens die niet kunnen worden bevredigd, terwijl Zandonai’s muziek zich beweegt in een emotioneel en seksueel territorium door de indruk te wekken van een zweven tussen seksuele opwinding en climax. 
Sara Jakubiak als Francesca en Jonathan Tetelman als Paolo vormen een zeer goed en geloofwaardig liefdesstel; ze zingen met een haast tastbare sensualiteit en overtuigen met hun opwindende zang.
Ivan Inverardi (Giovanni) en Charles Workman (Malatestino) zorgen als Paolo’s laaghartige broers dat haast de rillingen over het lijf lopen en Carlo Rizzi zorgt dat de muziek op het kookpunt blijft. Dit is een en al pervers, maar elektriserend muziektheater, fraai in beeld en geluid gebracht.
Voor wie geen dvd’s kan afspelen is er o.a. een eveneens goede cd opname van Magda Olivero en Mario del Monaco (Myto 2 MCD 051.303) uit 1959.