Fonografie Muziek

AMSTERDAMS ORGELPARK

AMSTERDAMS ORGELPARK

 

De wereld van het orgel is een apart en vrij speciaal domein dat zich meestal in en rond de kerk van wat voor geloof dan ook bevindt. Het is ook een tamelijk gesloten domein van Kenner und Liebhaber en als zodanig een muzikaal gebied ietwat terzijde van het gangbare muziekleven.

In zo’n kerk, maar ook thuis in een gemakkelijke stoel bij een behoorlijke muziekinstallatie is heel wat mooie orgelmuziek van Bach en Buxtehude via Händel, Stanley, Tornemire, Grigny, Franck, Boëllman, Gigout, Guilmant, Saint-Saëns, Widor, Vierne, Reger, Dupré, Duruflé,  Jolivet, Messiaen, Alain en Bowen tot Karg-Elert en velen meer te genieten. Wie zich nader specialiseert kent ook het instrumentarium grondig: van Schnitger, Marcussen, Silbermann, Riepp, Aubertin en Müller via Klais, Cavaillé-Col, Walker, Metzler tot Collins, Späth, Akerman & Lund, Dalstein & Härpfer en Van den Heuvel en de kerken in Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Engeland en de V.S. waar deze in optima forma te horen zijn. En dat is nog slechts een kleine keus uit de baaierd aan gegevens en moois op dit gebied die een outsider als mij meteen vlot te binnen schiet.

En dan ineens is daar dat Nederlandse initiatief voor een Stichting internationaal orgel concertpodium onder de naam Orgelpark in Amsterdam, gehuisvest in de gerestaureerde Parkkerk bij het Vondelpark onder voorzitterschap Loek Dijkman en met Johan Luijmes als artistiek leider.

De stichting heeft ter introductie een fraai en kostbaar tijdschrift, Timbres, onder redactie van Hans Fidom uit dat tweemaal per jaar verschijnt en waarvan zojuist het eerste nummer is uitgebracht.

Het adres van de Stichting luidt: Gerard Brandtstraat 26, 1054 JK Amsterdam met internetadres www.orgelpark.nl, telefoonnummer 020-5158111 en e-mail adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dus orgelliefhebbers, wees blij met dit initiatief.