Fonografie Muziek

CAGE: ORGAN2/ASLSP

CAGE: ORGAN2/ASLSP
 
Nu reeds is duidelijk welk muziekwerk in de Guinness Book of Records als het langste zal worden vermeld. Die eer valt John Cage met zijn Organ2/ASLSP dat eenmalig wordt gespeeld op een speciaal geconstrueerd orgel in de kathedraal van de Duitse plaats Halberstadt te beurt, waar zich volgens Michael Praetorius het oudste orgel met een klaviatuur van 12 toetsen uit 1361 bevindt.
De vertolking op het met een compressor in de kelder van de kerk aangeblazen orgel begon 5 september 2001 op de negenentachtigste verjaardag van de componist en zal - als er niet onverhoopt iets tussen komt - in september 2640 eindigen. Maar pas in februari 2003 was daarvan voor het eerst iets zwak hoorbaar. Geen wonder dat er geen uitvoeringsduur is opgegeven. Tussendoor moeten door menselijk ingrijpen wel de gewichten op de toetsen worden veranderd en nieuwe pijpen worden toegevoegd aan het automatisch spelende instrument.
Dat gebeurde het laatst 5 september 2020 door zangeres Johanna Vargas en organist Julian Lembke die twee pijpen bijplaatsten en de zakjes gewichten op het pedaal vervingen. Dat veroorzaakte een duidelijk nieuw klank. Fans uit de hele wereld volgden deze procedure. De volgende wisseling zal plaatsvinden in februari 2022.