Fonografie Techniek

ACHTERHOEDEGEVECHTEN OP TV GEBIED

ACHTERHOEDEGEVECHTEN OP TV GEBIED

 

Licht geamuseerd en enigszins verbaasd volg ik als niet langer expert de berichtgeving over de nieuwe ontwikkelingen rond HDTV en de verharde oude standpunten over de pro’s en contra’s van de formaten 4:3 en 16:9. Als langjarig tevreden bezitter van een behoorlijk 16:9 toestel heb ik met de mogelijke bezwaren leren leven en geniet ik met volle teugen van vooral buitenlandse programma’s (Arte, de BBC’s, beide Belgen, ARD, ZDF) waar het om speelfilms, documentaires en natuurprogramma’s gaat.

De 4:3 gemeente kan triomfantelijk proberen zijn gelijk te ontlenen aan de beslissing van de NOS om het wereldkampioenschap voetbal in dat formaat uit te zenden. Het is geheel in lijn met het beleid op het gebied van technische vernieuwingen die in Nederland met de grootst mogelijke traagheid worden doorgevoerd. Voor de NOS geldt dat niet alleen op TV gebied, maar ook op DAB terrein, indachtig het ten onrechte aan Heine toegeschreven gezegde: “Als de wereld dreigt te vergaan, reis ik naar Nederland want daar gebeurt alles vijftig jaar later”. Laten we ook nog maar eens terugdenken aan de Europese initiatieven die zouden moeten leiden tot de invoering van HDTV zo’n 25 jaar geleden. Niets van terecht gekomen.

Nu is er sinds de laatste Berlijnse Funkausstellung ineens nieuwe aandacht voor HDT volgens de Europese HD norm en tuimelen firma’s als Fujitsu, Panasonic, Philips, Pioneer, Loewe, JVC, Sharp, Sony, LG, Samsung over elkaar heen met nieuwe, alsmaar grotere en plattere plasma- en LCD schermen.

Om aan de HD eisen te voldoen moet zover ik weet de beeldverhouding 16:9 zijn, moet het oplossend vermogen 1280x720 beeldpunten bedragen, moet tenminste één digitale video-ingang aanwezig zijn (DVI of HDMI) en moet het apparaat beide HD formaten (1280x720 en 1920x1080) bij 50 en 60 Hz kunnen weergeven. En dat zijn dan nog maar de minimumvoorwaarden.

Dat hele voetbalkampioenschap kan me glad worden gestolen, maar het geeft wel een enorme impuls aan de HDTV ontwikkeling. Stap maar een paar TV toestellen verkopende winkels binnen: het is 16:9 wat de klok slaat, met hooguit een paar 4:3 slaapkamertoestelletjes in een verloren hoekje. Het HD beeld dat ik via een Casemakastje op een groot Philipsscherm zag, was qua oplossend vermogen en realiteitbenadering gewoon een openbaring. Fanatiekelingen en puristen kunnen dan wel proberen staande te houden dat het 4:3 formaat zuiverder op de graad is, ze delven geleidelijk het onderspit en leveren nog slechts een achterhoedegevecht.