Fonografie Techniek

BEZWAREN TEGEN iPOD EN MP3

GEGRONDE REDENEN OM AF TE ZIEN VAN iPOD en MP3

Beter alternatief: muzikaal moois downloaden en zelf op cd branden

 

Het is één ding om op basis van theoretisch-technische vooroordelen en een uitgesproken voorkeursmaak voor klassiek muziekrepertoire twijfels over en bezwaren tegen het downloaden van die muziek in datagereduceerde vorm op datareducerende media te koesteren. Het is natuurlijk wat anders, in dit geval nuttigers en beters, om eens de proef op de som te nemen. Het iPOD speelgoed van de edne en de MP3 spullen van een andere, jonge kennis boden de mogelijkheid om wat praktische ervaring op te doen.

Beide apparaatjes, behorend tot de state-of-the-art van eind 2006 werden eerst met de bijbehorende oortelefoontjes gebruikt, daarna met kwalitatief hoogwaardiger echte hoofdtelefoons, toen via de priegelluidsprekertjes van de computer en tenslotte ook via behoorlijke kabels met een ver bovenmodale muziekinstallatie om de geluidsweergave niet alleen – en altijd wat bedrieglijk – in het hoofd, maar ook onder woonkamercondities te kunnen horen. Het resultaat viel bepaald niet mee.

Waar ik ook niet aan moet denken, is aan de gigantische taak om een hard disc te vullen met pakweg 60GB muziekmateriaal, ofwel ‘150.000 songs’ in Applespeak. Hoe tijdrovend, wat een zoekwerk achteraf en wat een risico om door een stommiteit of een technisch falen  (of wanneer je speler zoek raakt of wordt gestolen) alles weer kwijt te raken. Beter niet aan denken!

Nee, het zal wel aan mijn leeftijd, mijn elitaire opvattingen, hoge kwaliteitseisen en uitgesproken muzikale sym- en antipathieën liggen, maar geen iPOD of MP3 speler voor mij. Ook het idee over straat te lopen en in bus/tram/trein te zitten, goeddeels akoestisch afgesloten van de omgeving, die zich meestal echter toch nog via onvermijdelijk omgevingslawaai manifesteert: niets voor mij. Ook niet wanneer ik mijn mobieltje zou kunnen voorzien van de inhoud van een stel cd’s.

Er is ook een gevoelsmatige factor die anti downloaden is. Met een cd heb je tenminste echt iets meer dan een dubieuze muziekillusie in handen, compleet met tekstboekje en illustraties als typische hebbedingetjes.

Een betere oplossing is de muziek van internet via een breedbandige verbinding in AAC binnen te halen in de hoogst denkbare kwaliteit met 320Kbp/s (of minimaal 224Kbp/s, maak proefopnamen en vergelijk) en deze via een aansluiting van de computer op de muziekinstallatie ten gehore te brengen of op een cd te branden.

Muziek binnenhalen – ook zgn. klassieke – lijkt wel de gedwongen toekomst te worden. Sommige takken van de muziekindustrie (Warner, Virgin) streven al naar uitsluitende beschikbaarstelling via internet en wensen geen cd’s meer uit te brengen. Mogelijk verdwijnt de cd geheel uit zicht en men hoeft geen futuroloog te zijn om te verwachten dat straks alle media – tv, radio, dvd, cd, internet en telefoon – via een of meerdere kabels de consument bereiken.

Voorlopig houd ik me heel conservatief liever aan het vanouds bestaande en voorhandene goede, in dit geval ook betere.