Fonografie Techniek

DVD RECORDER, ERVARINGEN MET DE

DVD RECORDERS, ERVARINGEN MET  

Nieuwe apparaten worden in vaktijdschriften meestal alleen op hun merites getest als ze kakelvers binnenkomen. Maar over hun gedrag op wat hogere leeftijd is meestal weinig bekend. In mijn tijd bij Disk niet anders: duurtests waren een uitzondering. Nu mijn probleempje:Al een paar jaar gebruik ik regelmatig een kwalitatief iets bovenmodaal geachte JVC dvd-recorder DR-MH300SE om vooral (klassieke) muziekprogramma’s en documentaires, afwisselend van Ned 1 of 2, Arte, BBC (Proms), ZDF op te nemen.

Het apparaat wordt aangestuurd door de plaatselijke kabelvoorziening: glasvezel tot op het verdeelkastje en galvanisch de laatste paar honderd meter tot de apparatuur.

Bij afwezigheid moet ik tijdens opname de omweg via de timer van een hdd registratie op de harde schijf gebruik maken. Later kopieer ik programma’s die de moeite van het bewaren waard zijn op dvd. In toenemende mate merk ik tot mijn verdriet dat dergelijke intern verwerkte dubbings duidelijk zichtbaar kwaliteitsverlies met zich meebrengen. Ook de originelen op de harde schijf blijken daaronder te lijden, geen wonder dus. De geluidskwaliteit blijkt gelukkig onaangetast.

Grotere korreligheid (in close-up fragmenten nog draaglijk, in shots op afstand een afschuwelijk vaag wordend beeld), vervlakkende kleuren en dergelijke zijn helaas het gevolg. Een goede vriend uit de buurt heeft – enigszins troostrijk - dezelfde ervaringen. Betekent dit dat de harde schijf bij herhaald gebruik al vrij snel en niet pas “na duizend maal of meer” kwalitatief achteruit gaat?

Ook de kwaliteit van de blanco schijfjes speelt natuurlijk een rol. Gebleken is ook hier dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn. Plaatjes van Hema en Kruidvat vertonen nogal eens drop-outs en problemen, die van TDK en Sony zijn doorgaans boven alle twijfel verheven.

Voorlopige les: toch maar zoveel mogelijk uitsluitend kwalitatief acceptabele directe dvd opnamen maken en de tussenkomst van hdd vermijden. Ik ben benieuwd naar meer ervaringen uit de praktijk van anderen en hoop op reacties.

Reacties

Ik denk dat het steeds overschrijven van muziek en beeld op den duur inderdaad de kwaliteit achteruit doet gaan ook kan het steeds laten converteren en comprimeren van bestanden niet zonder kwaliteitsverlies gaan, lijkt me

heb je wel eens geprobeerd na alle bestanden veilig opgeborgen te hebben, bijvoorbeeld op een externe schijf, de recorder te formatteren?
T.W.

Het ligt waarschijnlijk niet alleen aan de harde schijf dat verminderde beeldkwaliteit optreedt, maar ook aan de recorder zelf. Uit ervaring blijkt dat bijvoorbeeld Samsung en Panasonic nogal teleurstellende resultaten geven, maar dat Pioneer met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Jammer alleen dat de menusturing bij Pioneer zo onmogelijk is.

A. van O.