Fonografie Techniek

LP VERSUS CD

LP VERSUS CD

 

Heb me flink geërgerd aan artikelen in De Volkskrant en de VPRO Gids in de week van 13-19 april 2014 waarin de elpee heilig wordt verklaard en de cd verdoemd.
Het aantal argumenten tegen de LP en voor de CD is talloos, maar ik pik er drie uit:

- De betaalbare platenspelers die (nog) te koop zijn, zoals USB-spelers, zijn alle dramatisch inferieur ten opzichte van de goedkoopste CD speler. De betere klasse platenspelers kosten meer dan 1000 euro. En ook die zijn de mindere van CD spelers.

- De opmerking dat CD’s veel te ver doorlopen in frequentiebereik is technisch onjuist: het CD-systeem stopt radicaal bij 21 kHz, waar een LP theoretisch doorloopt tot ver boven 50 kHz. Jammer voor honden en vleermuizen.

- Op elk belangrijk criterium is de CD superieur: jank/zweving (0,2% tegen 0), harmonische- intermodulatie- FIM vervorming (tot meer dan 10% tegen 0,01%) en signaal/ruisafstand (met moeite 50 dB tegen probleemloos 96 dB). 

Dat de opname daar niet altijd gelijke tred mee houdt, is een ander verhaal. Dat er mooie LP’s zijn is evident en dat er muzikale schatten op oude LP’s zijn te vinden, is ook waar, maar dat ze beter zijn, is echt onzin.
 Er valt nog veel meer over te zeggen, maar dit zijn de belangrijkste essentiële punten van verschil.