Fonografie Techniek

OORZAAK EN OPLOSSING VAN HET PLATTE TV GELUID

OORZAAK EN OPLOSSING VAN HET TE PLATTE TV GELUID

 

In de VPRO Gids van 19 november 2010 staat een interview met geluidsadviseur Eelco Grimm die een verklaring geeft voor het dynamisch geplette geluid bij tv (muziekprogramma’s). Wat vroeger een limiter heette die ook bij de radio gebruikelijk was om ter wille van de verstaanbaarheid via de door verkeershinder gehandicapte autoradio de zachtste passages te bekrachtigen en de luidste te verzwakken, gaat bij de tv blijkbaar door als ‘dynamiek processor’.

Deze verzwakt niet alleen de geluidspieken, maar verkleint ook het verschil tussen luid en zacht. En wel in die mate dat het de schijn heeft dat binnen de EU Nederland wat de nationale zenders betreft de slechtste tv geluidsdynamiek heeft omdat het onding de eigenschappen van een (re)mixer heeft.

In 2010 heeft de overkoepelende Europese EBU (European Broadcast Union) een nieuwe norm bepaald die kans maakt om wereldwijd te worden ingevoerd. In de standaard wordt de meetterm lkfs (loudness, k-weighted, relative to full scale) gehanteerd, waarbij 0 lfks theoretisch het luidste signaal is.

Het doelnviveau voor de nabije toekomst, tevens de officiële VN standaard, is -23 lkfs. In veel landen geldt -21 lkfs, in Nederland gaat met momenteel om een povere -18 lkfs. Een begrip dat blijkbaar ook direct als dB(A) waarde geldt. In de over een jaar in te voeren praktijk betekent deze ontwikkeling dat het totale tv geluidsniveau eenmalig 5dB wordt verzwakt, maar dat daarna als de volumeregeling van het tv toestel wat verder wordt opengezet alles in orde, dat wil zeggen in de juistere dynamische verhoudingen zou moeten klinken. Laten we hopen dat het klopt.