Gastschrijvers

HOUTMAN, RUTH: STREVEN NAAR VERMENGING VAN MUZIEKCULTUREN

RUTH HOUTMAN STREEFT NAAR VERMENGING VAN MUZIEKCULTUREN

Arabisch, Joods en West-Europese barokmuziek, dat gaat heel goed samen! Eigentijds ensemble ChallengeYourSenses! laat u Arabische, Sefardisch en West-Europese barokmuziek horen, zien en ruiken! 

 

Musici, een Aromajockey en een lichtkunstenaar aan het werk, Arabische, Sefardische en Westerse muziek gaan hand in hand. Muziek, geur en licht spelen hun spel en u zit er middenin!

 

Men stelle zich voor:

Je stapt binnen in een zaal, lichten gedimd, een lichte zweem van woestijngeur hangt al in de zaal. Het is een aangename geur waar je direct van ontspant. Het concert begint. Het ensemble begint met spelen. De eerste geur komt binnen, de lichten beginnen hun spel.  Het is de geur van een Arabische markt, een Arabisch volksliedje klinkt op de achtergrond en lichtbanen spelen door de zaal. Langzaam verandert de geur van de markt in de geur van warm zand. Een langzaam lied vangt aan, op het tempo van een karavaan. Het licht verandert van kleur, wordt fel geel, als de brandende zon…………van Arabische muziek naar Sefardische muziek, naar de Hollandse meesters en de meesters uit Venetië. Muziek, geur en licht spelen hun spel en u zit er middenin!

CYS! heeft naast zijn amusementswaarde ook een ideologische ondertoon.

De drie culturen die CYS! ten gehore brengt, namelijk de Arabische (Islamitische), de Joodse en de Westerse (Christelijke) cultuur zijn in het echte leven vaak met elkaar in gevecht. Wat we zien op wereldniveau is op kleine schaal terug te vinden in alle dorpen en steden van Nederland. De multiculturele samenleving.

Er is veel kritiek op elkaar vanuit elk van de drie culturen. CYS! wil de “westerse mens” zich ervan bewust maken dat we in beginsel allemaal mens zijn. Onze emoties zijn hetzelfde. We kennen allemaal plezier, we hebben allemaal verdriet, we kennen allemaal agressie en kennen allemaal liefde. Waar deze samensmelting zo bijzonder duidelijk wordt ervaren, is in muziek.

In de muziek van elk van de drie culturen hoor je dezelfde emoties terug, maar op verschillende manieren vertolkt. En wat ons raakte in beginsel is dat we ons met deze emoties kunnen verbinden ongeacht welke stijl we spelen.

CYS! is een eigentijds concept dat kan worden ingehuurd door theaters, concertzalen maar ook als relatiegeschenk, kerstpakket of bedrijfsuitje kan worden besteld.

ChallengeYourSenses! maakt bewust geen gebruik van subsidies. Het is voor ons een uitdaging om via andere wegen te gaan financieren. Ook geloven we dat er meer toekomst zit in een concept dat niet afhankelijk is van subsidies maar die na een kickstart mede dankzij het netwerk van de mensen om ons heen, op eigen benen verder kan. 

Kijk voor meer informatie op www.challengeyoursenses.nl