Mini Vergelijkingen

TCHAIKOVSKY: EUGEN ONEGIN

TCHAIKOVSKY: EUGEN ONEGIN

 

Theaterbezoekers is Tschaikovsky vooral bekend om zijn balletten, maar hij schreef ook opera’s. De grote Poesjkin die aan de gevolgen van een duel stierf waarvoor hij dor de vereerder van zijn vrouw was uitgedaagd – deze Poesjkin leverde het literaire materiaal voor de opera Eugen Onegin waarin het ook om een duel gaat al domineert dit moment gelukkig de lyrische scènes uit de ondertitel niet.

In dit werk wordt de jonge, gevoelige Tatjana verliefd op de wereldverachtende blasé dandy Onegin die haar bruut afwijst. Onegins emotionele ongevoeligheid leidt tot de dood van zijn vriend Lensky gedurende dat duel, maar hij beseft zijn vergissing en bekent zijn ware gevoelens voor Tatjana. De zeven scènes uit de opera volgen niet de logische volgorde van het verhaal zoals bij Mozart en Verdi, maar bieden een reeks situaties als een soort momentopnamen, geïsoleerde episoden, heel geconcentreerd en emotioneel nauwkeurig en bovendien heel episch. Tschaikovsky’s intense sympathie voor Tatjana en haar onbeantwoorde liefde is overduidelijk en de muziek bij de beroemde ‘briefscène’ behoort tot het mooist wat hij schreef.

Als het om een opname van dit werk gaat, is die van Solti (Decca  417.413-2, 2 cd’s) nog steeds de eerste keus, die van Levine (DG 423.959-2, 2 cd’s) een behoorlijke tweede.