DIEPENBROCK: DIVERSE WERKEN
Precies driehonderd jaar na Sweelinck leefde Alphon Diepenbrock (1862-1921) en ook hij bracht het grootste deel van zijn leven in Amsterdam door. Sweelinck als belanrijk representant van de Nederlandse school, Diepenbrock als autodidact en als de eerste Nederlandse componist wiens muziek naar internationale normen kon worden beoordeeld. Het is niet moeilijk in zijn muziek de invloeden van Richard Strauss en Reger enerzijds en die van het impressionisme (Debussy) anderzijds te ontdekken.
Op cd is hij vooral door de inspanningen van het Engelse label Chandos redelijk vertegenwoordigd met orkestwerken, toneelmuziek en orkestliederen. Zoals:
Orkestwerken. Elektra suite; Marsyas suite; Ouverture De Vogels; Hymne voor viool en orkest. Emmy Verhey met het Residentie orkest o.l.v. Hans Vonk. Chandos CHAN 8821.
Orkestliederen. Hymne an die Nacht; Die Nacht; Hymne; Im grossen Schweigen. Linda Finnie, Christoph Homberger en Robert Holl met het Residentie orkest o.l.v. Hans Vonk. Chandos CHAN 8878.
Hymne an die Nacht; Ouverture De vogels. Arleen Auger met het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Donemus CV 50.
Im grossen Schweigen. Hakon Hagegard met het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 444.446-2.
Liederen. Roberta Alexander, Christa Pfeiler, Jard van Nes, Christoph Prégardien, Robert Holl en Rudolf Jansen. Nederland Muziek NM 92051/2.