Mini Vergelijkingen

BERNSTEIN: WEST SIDE STORY

BERNSTEIN: WEST SIDE STORY

 


Als componist zorgde Bernstein voor een groot blijvend succes met zijn ambitieuze en nogal spectaculaire musical. De aloude Romeo-en-Julia stof, getransporteerd naar de gang scène in een verpauperde wijk in New York gedurende de jaren vijftig van de vorige eeuw is door hem heel effectief gedramatiseerd. Hoe dan ook, van al Bernsteins werken werden die voor het theater terecht de bekendste, het zijn namelijk ook zijn beste. Met dit stuk in de beste Broadway vorm doorbrak hij tradities en zorgde hij bovendien voor een rusteloze energie, complexe ritmen, soms tamelijk zure harmonieën en fraaie melodieën. Gek genoeg was het werk bij de première niet bijster succesvol. Dat kwam pas later, met name nadat de filmversie over de wereld ging sinds 1961.

 

Hoewel West Side Story boordevol treffende songs zit – onder andere de overbekende: America, Maria en Tonight ontleent het ook in hoge mate zijn populariteit aan de vele pakkende dansmuziek (die later afzonderlijk in een concertsuite opdook). Opvallend is ook het onverwachte slot, waarmee hij brak met de heersende theater regels.

 

Wie op zoek gaat naar een geslaagde versie van dit werk kan niet heen om de ‘soundtrack’ van de film: green (Sony 48211). Maar natuurlijk evenmin om de prachtige studio opname onder leiding van de meester zelf (DG 415.253-2).