Redactioneeltjes

GROTE MEESTERS, KLEINE PRIJZEN

GROTE MEESTERS, KLEINE PRIJZEN

 

Onder deze titel, met als onderkop ‘Volledig, voortreffelijk, voordelig’ biedt NRClux in advententies in de krant tegen spotprijzen de intussen tot vijfentwintig aangegroeide reeks Warner cd albums aan uit de van EMI overgenomen boedel.

Muziek als goedkope kilowaar. Wie had dat tien jaar geleden kunnen denken? Daar kan de reguliere cd handel niet meer op en zelfs bol.com zal het er moeilijk mee hebben, want prijzen van de krant liggen nog steeds per album ettelijke euro’s lager dan normaal.

Het ‘vetste’ album met de complete symfonieën van Mozart door Jeffrey Tate gaat ex porto op de post voor €30,- i.p.v. €53,95, voor minder omvangrijke doosjes met 6 cd’s wordt €15,- i.p.v. €26,95 betaald.

Voor beginnende verzamelaars de ideale start van een collectie die van Bach via Haydn, veel Mozart, Beethoven (complete strijkkwartetten door het Alban Berg kwartet!), Schubert, Chopin, Brahms, Bruckner, Tchaikovsky, Mahler Sibelius, Rachmaninov, Debussy/Ravel, Satie tot Vaughan Williams gaat.

Het zijn niet steeds de nu nog beste uitvoeringen per se van de onderhavige werken maar heel behoorlijk niveau hebben ze wel. De echt kritische verzamelaar zal liefst vertolkingen van verschillende uitvoeringen per componist en genre kiezen en prijs stellen op vollediger tekstbegeleidingen, maar voor velen zal deze reeks een animerende mogelijkheid bieden voor de opbouw van een uitgebreide beginners discotheek. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: behoorlijke toelichtingen ontbreken en men moet het stellen met korte, bondige essays. Het grootste gemis zijn gezongen teksten, bij het Richard Strauss liederenalbum van Fischer-Dieskau bijvoorbeeld.

De bedenkers van Nipper’s trotse His Master’s Voice label hebben (gelukkig maar) nooit kunnen beseffen dat hun prachtige materiaal ooit voor sjacherprijzen op de markt zou komen.