MOFFO, ANNA
Uitvoerende kunstenaars

BIJ HET OVERLIJDEN VAN SOPAAR ANNA MOFFO

Tenzij mijn gegevens niet kloppen, hebben de redactie van het ANP en de journaalredactie van de NOS hun huiswerk weer eens niet grondig gedaan: er hoeft namelijk nauwelijks twijfel te bestaan over de leeftijd waarop de 11 maart 2006 in New York geboren sopraan Anna Moffo werd geboren: 72 jaar.

Anna Moffo werd namelijk 27 juni 1933 en niet in 1935 in Wayne (Pennsylvania) in de V.S. geboren als dochter van Italiaanse emigranten. Ze studeerde literatuurwetenschap en muziek aan het Curtis instituut in Philadelphia en kwam in 1953 ter vervolmaking van haar opleiding naar Italië voor studie aan de universiteit van Perugia; tevens studeerde ze nog piano en zang aan de Accademia di Santa Cecilia in Rome.

Daar ook debuteerde ze aan de opera in 1955. Gauw volgden optredens aan het San Carlo theater in Napels en op grond van haar successen daar kreeg ze rollen aangeboden in de Milanese Scala. Daarop volgden optredens in de Weense Staatsopera, in München, Spoleto en Parijs. In 1957 zong ze de rol van Nanetta in Verdi’s Falstaff tijdens het Salzburg festival en werd daar ook de volgende jaren uitgenodigd.

In 1959 debuteerde ze in de New Yorkse Metropolitan opera in Verdi’s La traviata. Verder ging het naar de operatheaters in Chicago, San Francisco en Buenos Aires. Eén van haar glansrollen aan de Met was Mélisande in Debussy’s Pelléas et Mélisande met Ernest Ansermet nog als dirigent.

Ook operette- en filmrollen waren haar niet vreemd, bovendien zong ze op de Italiaanse tv wel populaire liedjes. In haar eerste huwelijk was ze met de filmregisseur Mario Lanfranchi, in haar tweede met Robert W. Sarnoff, een van de RCA directeuren getrouwd.

 

Anna Moffo bezat een prachtig gevormde, technisch soevereine lichte coloratuur stem, maar ze deinsde ook niet terug voor zwaardere coloratuurrollen.