Uitvoerende Kunstenaars

HAENDEL, IDA

IDA HAENDEL: GROTE OUDE VIOOLDAME

Eind oktober trad de Poolse violiste Ida Haendel tweemaal op in Nederland: in Rotterdam speelde ze met Martha Argerich en Steven Isserlis als soliste in Beethovens Tripelconcert met het Rotterdams filharmonisch orkest tijdens een benefietconcert voor het Sophia kinderziekenhuis waarvoor €40.000 werd opgehaald, in Amsterdam gaf ze een recital.

Dat is niet het eind van haar aanwezigheid hier want woensdagavond 9 november wordt van 20.55 tot 22.00 op Nederland 3 een door Paul Cohen gemaakte documentaire met als nogal pretentieuze titel I am the violin over haar uitgezonden in het programma ‘Het uur van de wolf’.

In de voorpubliciteit is daar wel summier aandacht aan besteed, maar veel lijkt men niet over de ooit wereldberoemde violiste te weten. Niet eens haar leeftijd, hoewel die onmiddellijk in elke behoorlijke encyclopedie te vinden is: ze werd 15 december 1924 in Chelms geboren, wat betekent dat ze bijna vierentachtig is.

Als driejarige nam ze voor het eerst een viool(tje) in handen, ze had les bij niet de geringsten: Carl Flesch en later in Parijs bij Georges Enescu. Op haar dertiende debuteerde ze onder Henry Wood in Londen. Na de Tweede Wereldoorlog sloeg ze haar vleugels internationaal uit en maakte ze in de jaren zestig en zeventig een behoorlijk aantal opnamen die voor een groot deel op Testament zijn heruitgegeven. EMI en Decca beheerden restanten en ook Supraphon – hier nauwelijks of niet meer verkrijgbaar – heeft een paar cd’s van haar in de catalogus. 

Sinds de jaren tachtig is het stil geworden rond haar. Vanuit Miami onderneemt ze nog wel concertreizen maar de muziekindustrie lijkt nauwelijks meer geïnteresseerd in de virtuoze en temperamentvolle Poolse die in 1970 haar autobiografie Woman with violin publiceerde.

Om de mogelijk door haar optredens en de documentaire gestimuleerde aandacht voor haar te bevredigen hieronder een lijstje met de van haar beschikbare opnamen.

Bibliografie

Haendel: Woman with violin (1970).

Discografie

Bach: De 6 sonates en partita’s voor vioolsolo. Testament SBT 2090 (2 cd’s).

Beethoven: Vioolconcert; Bruch: Vioolconcert nr. 1. Met het Philharmonia orkest o.l.v. Rafael Kubelik. Testament SBT 1083.

Brahms: Vioolconcert; Tschaikovsky: Vioolconcert. Met respectievelijk het Londens symfonie orkest o.l.v. Sergiu Celibidache en het Royal philharmonic orkest o.l.v. Eugene Goossens. Testament SBT 1038

Britten: Vioolconcert; Walton: Vioolconcert. Met het Bournemouth symfonie orkest o.l.v. Paavo Berglund. EMI 764.202-2. 

Dvorak: Vioolconcert; Tschaikovsky: Vioolconcert. Met het Nationaal symfonie orkest o.l.v. Karel Rankl c.q. Basil Cameron. Dutton CDK 1204.

Elgar: Vioolconcert. Met het Londens filharmonisch orkest o.l.v. Adrian Boult. Testament SBT 1146

Enescu: Vioolsonate nr. 3; Bartók: Rapsodie nr. 1; Roemeense volksdansen; Szymanowski: Mythen. Met Vladimir Ashkenazy. Decca 455.488-2.

Petterson: Vioolconcert nr. 2. Met het Omroeporkest Stockholm o.l.v. Herbert Blomstedt. Caprice 521359.

Sibelius: Vioolconcert. Met het Bournemouth symfonie orkest o.l.v. Paavo Berglund.                               EMI 575.236-2.

Sibelius: Vioolconcert; Prokofiev: Vioolconcert nr. 1. Met het Omroeporkest Milaan o.l.v. Sergiu Celibidache. Nuova Era 2335.                               

Walton: Vioolconcert. Met het Bournemouth symfonie orkest o.l.v. Paavo Berglund. EMI 573.371-2 (2 cd’s).

Opnamen uit de periode 1942-1945 met Josef Hassid. Pearl GEMMCD 9939.

Ida Haendel speelt baroktranscripties. Testament SBT 1258.

Ida Haendel speelt populaire toegiften. Testament SBT 1259.

Video

 

Brahms: Vioolconcert; Sarasate: Carmenfantasie. Met het Canadees omroeporkest o.l.v. Franz Paul Decker.  VAI 69431 (vhs tape).