Uitvoerende Kunstenaars

HICKOX, RICHARD

RICHARD HICKOX (1948-2008) 

Zondagavond 23 november 2008 is de Engelse dirigent Richard Hickox plotseling vermoedelijk na een hartaanval overleden toen hij in Swansea (Wales) bezig was met een opname van de Koorsymfonie op. 41 van Gustav Holst.

De dood van Hickox die ook vrij nauwe banden onderhield met Nederland en van 1980 tot 1985 eerste gastdirigent was van het Radio filharmonisch orkest en die begin december 2008 de Hilversumse Kamerfilharmonie zou leiden tijdens concerten in Amsterdam en Utrecht met werken van Debussy, Martinu, Dvorak en Beethoven, betekent vooral voor de muziekindustrie en de Engelse muziek een zware slag.

Opgeleid als organist en barokmusicus profileerde Hickox zich al gauw naar de symfonische muziek en de opera. Ook koorwerken hadden zijn grote aandacht. Hij was leider van Northern Sinfonia, werkte veel samen met het Londens symfonie orkest en muzikaal leider van de Australian Opera.

Hij zette zich met name in voor onbekend, bij voorkeur Brits repertoire uit de twintigste eeuw zoals Alwyn, Arnold, Berkeley, Bridge, Britten, Dyson, Finzi, Grainger, Holst, Howells, Ireland, Rubbra, Simpson, Stanford, Sullivan, Tippett en Vaughan Williams. De opera’s van Britten genoten zijn bijzondere voorliefde. Gelukkig kreeg hij de kans die en andere voorliefdes (tot Prokofievs opera De liefde der drie sinaasappelen in het Engels aan toe) te vereeuwigen en om die reden puilt de catalogus van Chandos uit van zijn opnamen; het werden er ruim 280. Maar incidenteel nam hij ook voor Decca en EMI op.

In de hoogtijdagen van internet en sites als van Wikipedia is het voor iedereen die door de site Musicalifeiten surft een kleine moeite om als het om uitvoerende kunstenaars gaat ook daar gegevens op te pikken. Met andere woorden: het is vrij zinloos om ook hier nog eens uitgebreid biografische en andere feiten over de dirigent uit te meten. En wie in zijn opnamen is geïnteresseerd, kan het beste de Chandos catalogus raadplegen. Voor wie ook zonder dat wil kennismaken met een aantal van Hickox’ mooiste en interessantste opnamen, is mogelijk gediend met onderstaande Selectieve Discografie waaruit de opnamen van de voor Nederland naar mag worden aangenomen minder belangrijke – vooral twintigste eeuwse Engelse - componisten zijn weggelaten. 

Selectieve discografie

Bach: Magnificat; Vivaldi: Gloria; Ostro picta. Emma Kirkby, Tessa Bonner, Michael Chance, John Mark Ainsley, Stephen Varcoe met het Collegium musicum 90 koor en –orkest. Chandos CHAN0518.

Bridge: The sea. BBC Welsh orchestra. Chandos CHAN 10012.

Britten: War requiem. Heather Harper, Philip Langridge, Martyn Hill, John Shirley-Quirk, koor van de St. Pauls kathedraal en Londens symfonie orkest en – koor. Chandos CHAN 8983/4.

Britten: Billy Budd. Simon Keenlyside, Philip Langridge, John Tomlinson e.a. met het Tiffin jongenskoor en het Londens symfonie orkest en –koor. Chandos CHAN 9826.

Britten: Death in Venice.  Philip Langridge, Alan Opie, Michael Chance, de BBC Singers en London Sinfonia. Chandos CHAN 10280.Britten:

Peter Grimes. Peter Pears, Claire Watson, James Pease e.a. met het Ensemble van Covent Garden. Decca 414.577-2 (2 cd’s).

Delius: Sea drift; Songs of sunset; Songs of farewell. Sally Burgess, Bryn Terfel, koren en het Bournemouth symfonie orkest en –koor. Chandos CHAN 9214.

Holst: Koorwerken. Solisten, Finzi singers, Joyful company of singers, Londens symfonie orkest en –koor. Chandos CHAN 1241-6 (2 cd’s).

Hummel: Missen in Bes op. 77 en D op. 111. Susan Gritton met Collegium musicum 90. Chandos CHAN 0681.

Respighi: La sensitiva; Deltà silvane; Nebbie; Aretusa. Ingrid Attrot en Linda Finnie met het BBC filharmonisch orkest. Chandos CHAN 9453.

Stanford: Orkestliederen. Gerald Finley met het Nationaal BBC koor en het BBC Welsh orchestra. Chandos CHSA 5043.

Vaughan Williams: Symfonie nr. 2; Butterworth: The banks of green willow. Londens symfonie orkest. Chandos CHAN 9902.

Vaughan Williams: Symfonie nr. 5; koorwerken. Richard Hickox singers en Londens symfonie orkest. Chandos CHAN 9666.

Vaughan Williams: Donna nobis pacem; Sancta civitas. Yvonne Kenny, Philip Langridge, Bryn Terfel, St. Pauls kathedraalkoor en Londens symfonie orkest en –koor. EMI 754.788-2.

Vaughan Williams: The poisoned kiss. Neal Davies, Janice Watson, Pamela Helen Stephen, James Gilchrist e.a. met de Partington singers en het BBC Welsh orchestra. Chandos CHAN 10120.

Walton: Troilus and Cressida. Judith Howarth, Arthur Davies, Clive Bayley, Nigel Robson, Alan Opie e.a. met het koor van de Opera North en English Northern Philharmonia. Chandos CHAN 9370/1. 

Video

Tavener: Fall and resurrection. Patricia Rozario, Michael Chance, Martyn Hill, Stephen Richardson, de BBC Singers, het St. Paul’s kathedraalkoor en City of London Sinfonia. Etcetera KTDC 102 (dvd).