Uitvoerende Kunstenaars

BERGLUND, PAAVO

 

PAAVO BERGLUND (1929-2012): VOORAL SIBELIUS

 

Aan hetgeen op internet in Wikipedia en op andere sites is vermeld over de 25 januari 2012 na geruime tijd aan het ziekbed te zijn gekluisterd overleden als violist begonnen Finse dirigent Paavo Berglund valt hier niet zoveel meer toe te voegen. Zijn werkterrein lag logischerwijs vooral in Scandinavië, hoewel hij ook bij de beroemde orkesten in Berlijn, Londen, Bournemouth, Dresden, Sint Petersburg en Moskou.

In Nederland dirigeerde hij als gast het Rotterdams filharmonisch- en het Concertgebouworkest orkest. De dirigent stond als erg streng en nauwkeurig bekend; dat was waarschijnlijk de reden dat de leden van het Amsterdams filharmonisch orkest hem nipt afwezen als nieuwe vaste dirigent.

In het repertoire van de dirigent nam het oeuvre van Sibelius een centrale plaats in. Hij was de eerste die de Kullervo symfonie opnam en de eerste originele versie van de Zevende symfonie. Tot driemaal toe registreerde hij de complete cyclus symfonieën van Sibelius.

Zijn opnamen zijn verspreid over de labels EMI, Ondine, Finlandia, BIS, Sony, RCA en Pentatone.

 

Selectieve discografie

 

Mozart: Hoboconcert; R. Strauss: Hoboconcert. Douglas Boyd met het Chamber orchestra of Europe o.l.v. Paavo Berglund. ASV CDCOE 808.

 

Sibelius: De 7 Symfonieën. Chamber orchestra of Europe o.l.v. Paavo Berglund. Finlandia 3984-23389-2 (4 cd’s).

 

Sibelius: Symfonieën nr. 3 en 4. Helsinki filharmonisch orkest o.l.v. Paavo Berglund. EMI 568.643-2 (2 cd’s).

 

Sibelius: Symfonie nr. 5; De Oceaniden; Finlandia; Tapiola. Helsinki filharmonisch orkest o.l.v.Paavo Berglund. EMI 568.646-2 (2 cd’s).

 

Sibelius: Symfonieën nr. 5 en 7. Chamber orchestra of Europe o.l.v. Paavo Berglund. Finlandia 0630-17278-2.

 

Sibelius: Kullervo; De Oceaniden; Intermezzo uit de Karelia suite; Scènes historiques; Tapiola; Finlandia; Serenades. Raili Kostia en Usko Vitanen met het mannenkoor van  de Universiteit Helsinki en het Bournemouth symfonie orkest o.l.v. Paavo Berglund. EMI 574.200-2 (2 cd’s).

 

Vaughan Williams: Symfonie nr. 4; Ouverture The wasps; Fantasie over een thema van Thomas Tallis; Hoboconcert. Royal philharmonic orkest o.l.v. Paavo Berglund. EMI 566.539-2.