Uitvoerende Kunstenaars

VEEN, IVANA VAN DER

IVANA VAN DER VEEN: SINGER/SONGWRITER UIT ROEPING

Ivana van der Veen 13Wie even op internet surft na de naam Ivana van der Veen te hebben ingetoetst, zal verbaasd zijn over het aantal items dat onder haar naam beschikbaar is. Dat gaat van haar aanwezigheid op de muzieksite Youtube, SoundCloud via de sociale media FaceBook, Google +, twitter en Hyves tot de eigen website www.ivananvanderveen.com en algemenere teksten, gegevens. Maar interessanter lijkt om eens een samenvattend beeld te geven van deze getalenteerde en gemotiveerde artiste.

Je bent 2 mei 1992 geboren, doorliep normaal de basisschool en het begin van middelbaar onderwijs toen je ineens dramatische gezondheidsproblemen kreeg, eerst met de longen, daarna met het bottenstelsel. Dat betekende niet alleen een einde van je reguliere onderwijs, maar moet ook een nogal dramatische ingreep in je leven zijn geweest. Je had bijvoorbeeld ooit het ideaal om wiskundelerares te worden. Vertel nader.

Door de longontsteking en een onbekend virus heb ik bijna een jaar school thuis moeten doen, ik zat in 2 Havo maar heb toen wel erg veel gemist, Havo 3 heb ik toen nog net kunnen halen, Nadat ik mijn overgangsrapport naar Havo 4 heb gehaald ben ik naar het MBO gegaan, de achterstand was te groot en ik moest te veel leren en dat ging ook ten koste van mijn gezondheid.

Desondanks werd je in 2007 wel School Queen, kon goed tekenen, volgde je een opleiding hostess/receptioniste, nam je lessen in klassiek- en jazzballet, ballroom-latin dance, toonde je op je veertiende al muzikale gaven en haalde je in 2010 een diploma Webshop. Heb ik iets over het hoofd gezien in deze variëteit artistieke gaven?

Nee, dit is wel de essentie.

Tenslotte kristalliseerden zang en dans uit en ging je je daarmee duidelijk profileren. Wat was het beslissende moment hiervoor? Wanneer had je je definitieve bestemming gevonden? 

Ik was altijd al graag aan het zingen en dansen en vond video’s maken ook erg leuk. Toen ik aan mijn sleutelbeenderen was geopereerd kon ik niet veel doen en heb mij op de muziek gestort, Een jaar later weer een operatie, de eerste operatie had niet het verwachte resultaat en nu naar anderhalf jaar later in 2013 staat in november de derde en hopelijk de laatste operatie gepland. 

Kwam die geheel uit eigen kracht en wil of werd je door iemand geholpen, gestimuleerd?

Ik ben uit mijzelf begonnen, maar later is mijn moeder me gaan helpen en dat doet ze nog steeds.

Hoe zou je de stijl van je songs willen noemen?

Ik zing veel verschillende stijlen muziek maar het meeste denk ik aan easy-listening pop.

Heb je een duidelijk voorbeeld, een ideaal?

Niet echt, ik hou van veel muziek-(stijlen), maar koester mijn eigen visie.

In hoeverre ben je voorbereid met zangles, stemtraining, een coach? Of ben je simpelweg een natuurlatent?

Ik heb een les of tien zangtraining gehad, verder doe ik wel dagelijks mijn stemoefeningen.

Hoe zit het met de begeleiding? Vaste groep anonieme musici? 

Ik werk met verschillende mensen die ik op internet heb leren kennen, deze schrijven mij en vragen of ik een lied van ze wil zingen. Ze schrijven dan de muziek en songteksten en spelen het zelf of laten de muziek maken in een studio. De liedjesschrijvers komen ook uit verschillende landen, zoals uit verschillende delen van Amerika, Brazilie, Frankrijk, Israel, Duitsland, Nederland.

Ivana van der Veen 17Werk je ook met playback tijdens je optredens en dus eerder opgenomen begeleiding?

Nee, nooit, het gaat bij mij altijd om honderd procent 'live' presentatie.

Zonder microfoon en geluidsversterking redt je het natuurlijk niet. Heb je een vast team geluidtechneuten om je heen?

Ik heb zelf alle opname- en afspeelapparatuur en doe dus alles zelf in eigen regie.

Je eerste grote doorbraak kwam na een optreden in Paradiso, de poptempel. Was je daar uitgenodigd.

Je kunt daar alleen optreden wanneer je gevraagd wordt.

Radio optreden volgde. Kwam dat makkelijk tot stand?

Ja, ik werd benaderd via mijn website.

Je was ook in het buitenland – verklaar je nader.

Dat was een concert te Londen in de Rock Tower met andere artiesten en ook op uitnodiging.

Hoeveel optredens per jaar heb je ongeveer?

Het is moeilijk om daar een exacte opgave van te doen. Dit jaar ben ik erg druk geweest met verhuizen naar Duitsland en de oorspronkelijke songs kosten veel tijd om te maken en ook te promoten, dus ben ik eigenlijk meer bezig op het internet. Daarom zijn geen duidelijke aantallen te geven.

Dan zijn daar de meer tastbare media, de singles en video’s die na je debuut in 2011 met You’re the one en 22 daarop volgende verschenen. Kun je nagaan welke het populairst zijn en heb je eigen favorieten?

'Rain', 'Make believe in dreams', 'I’ll love you for ever' zijn denk ik het populairst. 

Ik vind ze natuurlijk allemaal erg leuk om te zingen, als ik een liedtekst toegestuurd krijg en ik vind het niet leuk ga ik er ook niet aan beginnen, dus eigenlijk zijn ze allemaal favoriet.

De singles en video’s met puur eigen materiaal maak je in eigen beheer; een deel is cover albums. Is daar veel belangstelling voor? Hoe kun je dat nagaan?

Voor de covers is ook veel belangstelling, meestal valt dat wel aan de kijkers aantallen te zien op diverse sites, maar helemaal vergelijken kan je het ook niet, want cover muziek wordt natuurlijk makkelijker gevonden dan een eigen lied.

In de productie kostbaar? Wegen de revenuen van de distributie daar royaal tegen op? 

Aangezien ik alles zelf doe, gaat het alleen om de aanschaf- kosten van de apparatuur.

Ooit gedacht aan een manager? Of kun je zelf alles werkelijk overzien en beheren?

Ik denk natuurlijk wel eens aan een manager, maar tot nu toe kan ik het allemaal nog wel zelf regelen.

Ik zie nergens iets over de manier waarop je kunt worden geboekt. Hoe regel je dat zelf zonder professionele regel neven?

Ik kan geboekt worden via het contactformulier op mijn website.

Wat is met volgers en fans? Een steun of soms ook een last?

Haha, ik krijg er heel veel steun van en sommigen helpen mij ook met bepaalde dingen te regelen of coversongs uit te zoeken; de berichten die ze achterlaten stimuleren mij ook om verder te gaan. Er zijn er natuurlijk ook die te veel verwachten en denken dat ze de enigen zijn die mailen, maar ik krijg zoveel mail dat het bijna niet bij te houden valt.

Zijn er vermeldenswaardige originele, leuke reacties?

Dat zijn er teveel om op te schrijven maar onder mijn Youtube video’s kun je er veel lezen.

Mag ik tot slot nog weten wat voor idealen je hebt?

Ik hoop natuurlijk nog een keer een grote hit te hebben.

Is er nog iets wat je absoluut eens wilt vertellen, maar waarnaar niemand ooit vroeg?

Op dit moment eigenlijk niet.

Vanzelfsprekend ben je op internet te vinden, bijvoorbeeld op FaceBook, maar belangrijker uiteraard is je website www.ivanavanderveen.com met meer specifiek de toevoegingen /home/reviews of /news/.