Uitvoerende Kunstenaars

SÁNDOR, GYÖRGY

BARTÓK PROMOTOR GYÖRGY SÁNDOR OVERLEDEN

Op 93-jarige leeftijd overleed 9 december 2005 in New York de Amerikaanse pianist van Hongaarse afkomst György Sándor. Tijdens zijn studiejaren aan het Franz Liszt-conservatorium in Boedapest had hij pianoles van Bartók en compositieles van Kodály. Als gevestigd pianist trad hij sinds de jaren dertig vorige eeuw over de hele wereld op, in zijn latere leven gaf hij ook veel masterclasses.

Het bijzondere van Sándor was dat hij als een van de weinigen was die nauw met Bartók samenwerkte. Met de componist bereidde hij diens eerste twee pianoconcerten voor en verzorgde hij sinds 1946 de wereldpremières van het derde pianoconcert – voor het eerst met het Philadelphia orkest onder Eugene Ormandy - en de pianoversie van de Danssuite. In 1939 vestigde hij zich in de V.S. waar hij zich ook voor Amerikaanse muziek inzette en bijvoorbeeld wereldpremières gaf van werken van Samuel Barber, Lukas Foss en Leonard Bernstein 

 

Het aantal opnamen dat hij maakte, is helaas beperkt en wat er theoretisch is, zal waarschijnlijk in de praktijk moeilijk of niet meer leverbaar zijn. Voor Vox nam hij in 1958/9 de drie Pianoconcerten, de eerste Rapsodie, de Sonate voor twee piano’s en slagwerk en het Scherzo op. En in de jaren 1993 tot 1995 legde hij op hoge leeftijd nog eens heel idiomatisch de complete pianowerken minus Mikrokosmos vast. De complete opnamen van de pianowerken van Prokofiev en Kodály zijn waarschijnliijk helemaal niet meer beschikbaar.