Uitvoerende Kunstenaars

SCHREIER, PETER: PROMINENTE DUITSE TENOR

PETER SCHREIER: PROMINENTE DUITSE TENOR

Na een lang ziekbed overleed de Duitse tenor Peter Schreier 25 december 2019 in zijn geboorteplaats Dresden. Op 65-jarige leeftijd had hij zijn zangerscarrière beëindigd, maar als dirigent werkte hij nog langer door, maar stopte ook daarmee toen zijn gezondheid achteruitging. In zijn operarollen was hij een internationale wereldster.  

Als negenjarige werd hij kort na het bombardement op Dresden in 1945 als jongensalt opgenomen in het beroemde Kreuzchor en bleek een groot talent, waarvoor dirigent Maurersberger eigen soli schreef. Na zijn stembreuk als zestienjarige bleek hij tenor te zijn en zong hij al snel de tenorpartij in passies van Bach. Als zodanig debuteerde hij in 1956 in Bremen, want hij kon vrij reizen vanuit de DDR.

Aan de Musikhochschule volgde hij tegelijk een zangopleiding en een opleiding als dirigent. In 1959 volgde zijn operadebuut als eerste gevangene in Beethovens Fidelio, spoedig gevolg door Mozartoperarollen als Belmonte in die Entführung aus dem Serail, Tamino in Die Zauberflöte en Don Ottavio in Don Giovanni. Maar hij zong ook zo’n honderdvijftig maal de rol van graaf Almavia in Rossini’s Barbiere di Siviglia en Wagnerrollen als David in Der Meistersinger en Loge en Mime in Das Rheingold. Een andere belanrijke rol was voor hem de titelrol in Pfitzners Palestrina. Zijn  laatste Tamino zong hij in 2000 in Berlijn en in 2005 nam hij in in Praag afscheid als dirigent met delen uit Bachs Weihnachtsoratorium.

Daarnaast was Schreier ook een belangrijke en heel goede liederenzanger. Van dat alles bestaan gelukkig heel wat mooie cd en dvd opnamen.

Selectieve discografie

Bach, J.S.  Geistliche Lieder aus Schemelli’s Gesangbuch. Met Ton Koopman en Jaap ter Linden. Philips 434.0832.

Bach, J.S.: Matthäus Passion. Met Edith Mathis, Janet Baker, Dietrich Fischer-Dieskau en Matti Salminen o.l.v. Karl Richter. Archiv 427.704-2.

Brahms: Liebeslieder, Neue Liebeslider. Met Edith Mathis, Brigitte Fassbänder, Dietrich Fischer-Dieskau,  Karl Engel en Wolfgang Sawallisch. DG 423.133-2.

Mozart: Krönungsmesse in C KV. 317. Met Edith Mathis, Jadwiga Rappé, Hans-Peter Blochwitz, Thomas Quasthoff, omroepkoor Leipzig en Staatskapel Dresden o.l.v. Peter Schreier. Philips 426.275-2. 

Mozart: Die Entführung aus dem Serail. Met Yvonne Kenny, Wolfgang Reichmann, Lilian Watson, Matti Salminen en het Ensemble van de Opera Zürich o.l.v. Nikolaus Harnoncourt. Teldec 8.35673.

Mozart: Idomeneo. Met Edith Mathis, Julia Varady, Wieslaw Ochman, omroepkoor Leipzig en Staatskapel Dresden o.l.v. Karl Böhm. DG 429.864-2.

Mozart: Le nozze di Figaro. Met Hilde Gueden, Anneliese Rothenberger, HermannPrey, Walter Berry, koor van de Dresdense Staatsopera en Staatskapel Dresden o.l.v. Otmar Suitner. EMI 769.928-2.

Mozart: Die Zauberföte. Met Helen Donath, Sylvia Geszty, Theo Adan en het Omroepkoor Leipzig en de Staatskapel Dresden o.l.v. Otmar Suitner. RCA GD 86511.

Rossini: Petite messe solennelle. Met Helen Donath, Jard van Nes, Andreas Schmidt en het Omroepkoor Keulen o.l.v. Helmuth Froschauer. Canterino CNT 1045.

Rossini: Il barbiere di Siviglia (ged., Duits). Met Fritz Ollendorf, Ruth Margret Pütz, Hermann Prey, Franz Crass en de Staatskapel Berlijn o.l.v. Otmar Suitner. EMI 769.212-2. 

Schubert: Schwanengesang e.a. Met András Schiff. Wigmore Hall WHLive 0006.

Schubert: Winterreise. Met András Schiff. Decca 436.122-2.

Schumann: Dichterliebe e.a.. Met Norman Shetler. Brilliant Classics 94694.

Wolf: Mörike Lieder. Met Karl Engel. Orfeo C142981 A. 

 

Duitse Volksliedjes Es flog ein klein’s Waldvögelein. Berlin Classics BC 0110019.