Uitvoerende Kunstenaars

PANFILI, RUSANDA

PANFILI, RUSANDA: MEERVOUDIG ACTIEVE VIOLISTE

 

Voor een oude muziekliefhebber, decennia lang concertganger en consument van eerst lp’s, daarna cd’s en dvd’s is het wennen aan de geleidelijke omschakelen naar andere, nieuwere methodes om naar muziek te luisteren (en te kijken). De cd is dan wel dood verklaard, gelukkig verschijnen er nog vele, al wordt de plaats van de grote multinationals steeds meer ingenomen door kleinere, gespecialiseerde labels. Zo dramatisch als begin jan vijftig vorige eeuw toen een Duits muziektijdschrift het bij het verscheiden van de 78t. plaat had over ‘Das große Sterben der Schallplatte’ is het gelukkig nog niet.

Wie als uitvoerend kunstenaar niet aan bod komt bij de muziekindustrie staat gelukkig de weg naar internet open om zich liefst meteen in video aan de hele wereld te openbaren. Of dat tot grote belangstelling leidt, zal wel moeilijk te peilen zijn, maar in ieder geval presenteert men zich.

Een vrij toevallig gekozen voorbeeld dat langskomt, is de Moldavische violiste Rusanda Panfili (1988), die haar basisopleiding in Boekarest kreeg en daarna voor de finishing touch reeds als tiener naar Wenen ging, van waaruit ze optreedt. Ze valt op door haar tweesporen beleid. Ze won uiteraard wat concoursen en trad buiten Oostenrijk in Israël, Duitsland en Santo Domingo op. Maar meer nog valt ze op met haar projecten waar ze ook altviool speelt. Namen van dergelijke projecten als ‘Fasten seatbelts’, ‘The league of X-Traordinary Musicians’, ‘Scurdia’ en ‘Rojo tango’ prikkelen de nieuwsgierigheid.   

Vanzelfsprekend heeft ze een eigen website met biografische gegevens, foto’s en videobeelden en een lijst met komende optredens in en buiten Oostenrijk. Ook op FB is ze te vinden

Aan de ene kant manifesteert ze zich met gangbaar ‘klassiek’ repertoire als het vioolconcert van Glazoenov en Ciobanu in stijl, aan de andere kant in vindingrijke optredens als ‘Panfili & Friends’, waar ze zich met tango’s van Piazzolla, Hongaarse en Roemeense volksmuziek, een Flamenco fantasie en Zimmers Chevaliers de Sangreal manifesteert, meteen in een zelf ontworpen outfit. Behalve op haar site is dit mooie ook op YouTube te vinden.

De gemeenschappelijke noemer van dit alles is, dat Panfili een veelzijdige, serieuze, zeer begaafde artiste blijkt te zijn. Het is de moeite om haar in actie te ervaren.

He loont de moeite om haar eens te volgen. Wie weet, komt er ook nog eens een fijne, tastbare cd of dvd van haar.