Boekbesprekingen

SCHUBERT: DE BETEKENIS VAN ZIJN LIEDKUNST

 

Over Schubert: De betekenis van zijn Liedkunst. Franz Schubert Stichting, 28 pag., geïllustreerd. Schubert Stichting, www.schubert.nl.

 

Alleen al over de ruim 600 liederen van Schubert valt oneindig veel te vertellen. In deze beknopte uitgave beperkt de in 1993 opgerichte Nederlandse Schubert Stichting zich na het voorwoord van directeur Vincent Verheijen tot een zestal zeer lezenswaardige biijdragen. Katja Reichenfeld schetst de componist in zijn tijd; er is een kort, vooral fraai geïllustreerd verslag van een Amsterdamse masterclass door mezzosopraan Jard van Nes en pianist David Selig en Robert Holl en Rudolf Jansen gevolgd door de tekst van een brief aan uitgever Breitkopf & Härtel uit 1826. Dan een bijdrage van Elsa van Maaren over ‘Schuberts liederen – nalatenschap van een onnavolgbaar toonkunstenaar’. Aansluitend de volledige tekst van ‘Erlkönig’ en interviews met Robert Holl en Rudolf Jansen door Mischa Spel.

Afrondend zijn een register van de luidduo’s uit de masterclasses 1995-2011 en een opwekking om lid van de Schubert Stichting opgenomen. Het betreffende bulletin maakt deel uit van een reeks jaarlijkse publicaties. De Stichting is behalve op internet ook bereikbaar op Graaf Florisstraat 11-3, 1091TD Amsterdam of telefonisch 020-4631899.