CD Recensies

JONGEN: CONCERTANTE SYMFONIE

Jongen: Concertante symfonie op. 81; Franck: Fantasie in A M. 35; Pastorale in E op. 19 M. 31. Michael Murray met het San Francisco symfonie orkest o.l.v. Edo de Waart. Telarc CD 80096 (56’23”). 1984

 

Joseph Jongen (1873-1953) moet worden beschouwd als een van de belangrijkste Belgische componisten. Hij studeerde aan het Conservatorium van Luik en won de prestigieuze Prix de Rome voor zijn cantate Camala. De beurs stelde hem in staat om door Europa te reizen, zodat hij in contact kwam met Brahms, Richard Strauss, D’Indy en Fauré.

Na een korte periode als harmonie docent in Luik verbleef Jongen tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland. Bij terugkeer werd hij docent aan het Brusselse Conservatorium waar hij van 1925 tot 1939 directeur was.

Zeker bij organisten is Jongens naam bekend, zo niet berucht vanwege zijn lastige concertstukken Chant de Mai en Sonata eroica. Toch verdient zijn latere meesterwerk, de Concertante symfonie uit 1926 grotere bekendheid. Naast de Derde of Orgelsymfonie van Saint-Saëns en Poulencs Orgelconcert is het een van de topstukken voor orgel en symfonie  orkest.

Jongen kreeg opdracht voor dit werk voor de inwijding van het orgel in Wanamakers warenhuis in Philadelphia, maar het project ging niet door vanwege de dood van de eigenaar. Daarom droeg Jongen het werk op aan zijn broer Léon en speelde hij in 1928 de orgelpartij bij de première in Brussel.

Het werk bestaat uit vier contrasterende delen, een symfonische inleiding in open sonatevorm, een uitgesproken ritmisch scherzo, een langzaam deel met avontuurlijke harmonieën en een sprankelende toccata tot besluit.

De ‘live’ uitvoering die hier is geregistreerd, vond plaats bij de ingebruikname van het Fratelli Ruffati orgel in de Louise M. Davies Symphony Hall in San Francisco. Het uitbundige spel van Michael Murray wordt robuust, maar ook gevoelig begeleid door Edo de Waart.

In de twee eveneens fraai gespeelde solowerken van Franck heeft Murray het orgelrijk alleen. De bekende hoogwaardige Telarc opnamekwaliteit maakt het beluisteren van deze cd tot een waar genoegen.