CD Recensies

JOMELLI: CANTATES

Jomelli: Cantates Giusti numi; Partir conviene; Perdona, amata nice; E quando sará mai. Bárbara Kusa (s), Lenka Torgersen (v), Cecilie Valter (v), Andreas Torgrersen (va), Ilze Grudule (vc) en Alena Hönigová (kl). Koramant KR 1400-2 (66’06”). 2012

 

Primair was Niccoló Jomelli in zijn tijd een gevierde operacomponist. In 1747 vierde hij vooral met zijn Eumene successen in Napels en later in Wenen met Didone. Maar belangrijker werd hij nada zijn in dienst treding van de hertog van Württemberg in 1753 toen hij een voorpost van de Italiaanse opera in noordelijker Europa vestigde. Ook daar schreef hij nog een zeventiental opera’s, maar kwam ook langzamerhand onder de invloed van Duitse muziek. Hij gaf meer kleur aan het begeleidende orkest en een der eersten die het belang van het begeleide recitatief inzagen. In 1769 keerde Jomelli naar Italië terug. Daar componeerde hij nog wat meer opera’ als Armida, maar die liepen uit op fiasco’s.

Interessant is dat we hier waarschijnlijk via een cd première kunnen kennismaken het Jomelli als schrijver van intieme kamercantates op zeer wereldlijke teksten. Aangenaam, expressieve werken die hier keurig in stijl ten gehore worden gebracht. Het is goed om de componist eens in een andere, ongewone hoedanigheid te horen.