CD Recensies

JENKINS, J.: FANTASIEËN, VOOR 5 EN 6 GAMBA'S; PAVANES E.A.

Jenkins, J.: Fantasieën voor 5 gamba’s en b.c nr. 1-17; Pavanes voor 5 gamba’s en b.c. nr. 1-3. Mikko Perkola v.d.g. met Phantasm. Avie AV 2120 (73’21”). 2006 

 

Jenkins, J.: Fantasieën voor 6 gamba’s en b.c. nr. 1 -12; In nomine 1 en 2; Pavanes voor 6 gamba’s en b.c.; The bell pavan. Emilia Benjamin en Mikko Perkola (v.d.g.) met Phantasm. Avie AV 2099 (66’07”). 2005

 

We hebben hier te maken met typisch Engelse Consort muziek, in dit geval van John Jenkins (1592-1678) die eigenlijk aantrekkelijker is voor de uitvoerende (amateur) musici dan voor incidentele luisteraars. Deze laatsten kunnen er niettemin best genoegen aan beleven en dan blijkt dat deze werken in wezen nog best complex zijn in polyfonisch opzicht met volkomen gelijkwaardige partijen.

Mikko Perkola en Phantasm, een door Lawrence Dreyfuss in 1994 klein internationaal gezelschap, doen er alles aan om deze muziek lichtvoetig en makkelijk verteerbaar te maken ondanks een soms wat somber karakter. Deze musici speelden eerst op moderne instrumennten, maar specialiseerden zich daarna in oude muziek. Die ervaring telt en blijkt uit een verfijnde speeltrant die afwisselend sensueel, turbulent en intiem is.

Zo’n spontane aanpak helpt verder om deze werken aantrekkelijk te maken. Probeer Fantasie nr. 15 op de 5-stemmige cd maar.