CD Recensies

JADIN, H. EN L.E.: STRIJKKWARTETTEN

Jadin, H.: Strijkkwartetten in Bes op.1/1, A op. 1/2 en f op. 1/3. Franz Joseph kwartet. Atma ACD 22610 (65’18”). 2008 

 

Jadin, H.: Strijkkwartetten in Es op. 2/1 en in C op. 3/1; Jadin: L.E.: Strijkkwartet in f op. 2. Quatuor mosaïques. Valois V 4738 (70’25”). 1994

 

Zoals uit zijn geboorte- en sterfjaartal blijkt was de Franse componist Hyacinthe Jadin (1776-1800) een kort leven beschoren voordat hij op 24-jarige leeftijd aan tuberculose bezweek. Maar in zijn korte leven maakte hij in Parijs naam als pianist en schreef hij onder meer een twaalftal strijkkwartetten. Net als Mozart met zijn kwartetten nr. 14-19 droeg hij de eerste drie op aan de grootmeester van het toenmalige genre, Haydn. 

Het blijkt al gauw dat de werken echt schatplichtig zijn aan Haydn. De zachte, donkere passages uit het kwartet in C herinneren sterk an Haydns op. 33/5, maar de finale met zijn doedelzak effecten en quasi volksmuziek juist aan de finale van Mozarts Jacht kwartet. Zulke verwantschappen blijken ook uit het kwartet in Es op. 2. Daarin wordt zelfs iets uit Mozarts Dissonanten kwartet geciteerd. 

En dan is daar Hyacinthes oudere broer Louis-Emmanuel (1768-1853) die een duidelijker eigen stem heeft en die vooral bekend werd met zijn komische opera’s. Hij toont in dit typische quatuor brillant een behoorlijke inventiviteit.

Zowel het Oostenrijks-Franse Quatuor mosaïques als het Canadese Franz Joseph kwartet met Oliver Brault en Jacques-André Houle (v), Ellie Nimeroski (va) en Marcel Saint-Cyr (vc)  behoren tot de ensembles die ‘oude instrumenten’ bespelen en tot de beste in hun soort behoren. Dat uit zich in heel geacheveerd, verbeeldingsvol spel met subtiele kleurschakeringen, een goed gevoel voor de juiste expressie en goed gedoseerde rubati. Fijn, dat deze lieden zich zo inzetten voor de onbekende broers Jadin.

Er zijn meer opnamen met werken van Hyacinthe Jadin. Bijvoorbeeld een tweetal pianoconcerten met Wen-Ying Tseng en Strumenti o.l.v. Gérard Steletski (Forlane 16840) en een viertal pianosonates met Patrick Cohen (Auvidis V 4777).