CD Recensies

JACQUET DE LA GUERRE: KLAVECIMBELWERKEN (COMPLEET)

Jacquet de la Guerre: Pièces de clavecin (1687). Klavecimbelsuites nr. 1 in d, 2 in g, 3 in a, Pièces nr. 4 in f; 5 in d  en 6 in G. Francesca Lanfranco. Brilliant Classics 95555 (2 cd’s, 2u, 13’26”). 2017

 

Van de in Parijs geboren Elisabeth Jacquet de la Guerre (1663-1729) werd al een opname met vioolsonates (Pan Classics PC 10380) besproken. Ze  speelde al op jeugdige leeftijd klavecimbel en Haar studie werd bekostigd door Mme. De Montespan. Nadat ze trouwde met de organist Marin de la Guerre ging ze met dubbele naam door het leven. Behalve de tragédie lyrique Céphale et Procris (vastgelegd op ORF CD 3033) en de cantates La raccomodement comique de Pierrot et de Nicole (Arion 26801-2) en Le sommeil d’Ulisse (Alpha 006) schreef ze een Divertissement. Maar hier horen we haar in haar eigen domein met soms wel negendelige  klavecimbelsuites die behalve met de gangbare dansvormen (allemande, courante, sarabande, gavotte, gigue, menuet, rondeau, rigaudon) soms ook een cannaris en een chaconne bevatten. 

Deze werken behoren echt geheel tot de Franse klavecimbeltraditie en verdienen daar een eervolle plaats in. Soms herinnert de componiste even aan Louis Couperin, maar dan aan haar tijdgenoot François. Het interessantst is de Suite nr. 3.

Zoals we van Brilliant gewend zijn, is de zaak grondig aangepakt en heet deze uitgave terecht ‘Volledige klavecimbelwerken). De Italiaanse klaveciniste Francesca Lanfranco die onder meer bij Bob van Asperen studeerde, toont zich niet alleen goed vertrouwt met de eisen die deze werken in stilistisch opzicht stellen, maar weet ook interpretatief goed te overtuigen, bijvoorbeeld door haar beheersing van de style brisé. Zo valt veel te genieten.

Eerder maakte Elizabeth Farr daar in 2004 een opname van (Naxos 8.557654/5), maar die is niet nader bekend.