CD Recensies

JENKINS, J.: FANTASIEËN VOOR 4 GAMBA'S NR.1-17

Jenkins, J.: Fantasieën voor 4 gamba’s nr. 1-17; Pavan in d en in e. Fretwork. Signum SIGCD 528 (2 cd’s, 1u. 23’02”). 2016

 

Nadat eerder de 17 Fantasieën voor 5 gamba’s door Mikko Perkola en Phantasm waren opgenomen (Avie AV 2120 en daarna de 12 voor 6 gamba’s (Avie AV 2099), wijdt Fretwork, bestaande uit Asako Morikawa, Reiko Ichise, Sam Stadler, Emily Ashton en Richard Boothby zich nu aan de volledige vierstemmig Consort muziek (17 Fantasieën  en  2 Pavanes) van John Jenkins (1592-1678).

Gedurende zijn meer dan zesentachtgjarige ieven had Jenkins wel een vaste aanstelling aan het hof van Charles II, maar waren de adellijke families die hij diende eigenlijk belangrijker voor het slijten van zijn muziek. Dit betekende wel dat hij rekening moest houden met de amateurstatus van zijn musici.

Gedurende de jaren 1650 was hij in dienst van lord North in Kirtling en daar schreef hij het grootste deel van zijn muziek voor gamba ensembles. Jenkins beschikte over een sterk melodisch gevoel en hij wist heel goed hoe hij de vijf stemmen als in een intelligent gesprek met vier gelijkwaardige deelnemers moest engageren. Onderlinge afwisseling tussen de delen en de stukken is er genoeg; wat dat betreft doet de naam Fantasieën ze eer aan. Daarbij komt dat de muziek een behoorlijke ritmische vitaliteit bezit.

Wat misschien een hele zit van ruim tachtig minuten met negentien werken lijkt, blijkt een puur genoegen te zijn wanneer men er eenmaal aandachtig naar begint te luisteren en daarmee niet wil ophouden. Ook een teken van het hoge spelniveau.