CD Recensies

JOSQUIN: MISSEN MALHEUR ME BAT EN FORTUNA DESPERATA, PHILLIPS

Josquin: Missa Malheur me bat; Missa Fortuna desperata. Tallis scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 042 (75’27”). 2009

 

Van de cyclus met op meerstemmige chansons gebaseerde parodiemissen van Josquin behoort dit tweetal tot de interessantere. Vooral omdat de afzonderlijke delen nogal van hun (helaas uit tijdgebrek niet opgenomen model) afwijken.

Malheur me bat bouwt voort op verworvenheden uit Fortuna desperata dat na wat moeizaam op gang te zijn gekomen vanaf het ‘Sanctus’ een hoge vlucht neemt. Dankzij de expressieve ostinato techniek. Een hoogtepunt is hierna het ‘Osanna’. Het getuigt alles van grote inventiviteit en veegt een kraakheldere voordracht. Luister ook in die mis naar het ‘Sanctus’ om te horen hoe dat wordt waargemaakt door de multigender Tallis scholars met hun mooie stemmateriaal. Dit koor maakte nog drie cd’s met werken van Josquin, die alle evenzeer de moeite waard zijn.

De belangrijkste concurrentie in de Missa Malheur me bat komt van de Clerks’ Group onder Edward Wickham (ASV GAU 306) en Clytus Gottwald met de Schola cantorum Stuttgart (Bayer BR 100.273), maar doet geen afbreuk aan de voorkeur voor Phillips.