CD Recensies

JENKINS, K.: ARMED MAN, THE, A MASS FOR PEACE

Jenkins: The armed man, a mass for peace. Mohammad Gad (muezzin) Tristan Hambleton (jongenssopraan), Guy Johnston (vc) met het Engels nationaal jeugdkoor en het Londens filharmonisch orkest o.l.v. Duncan Riddell. Virgin 811.015-2, Warner 7243-811015-2 (67’09”). 2001

 

De Engelse componist Karl Jenkins (1944) heeft een merkwaardige loopbaan in de muziek. Hij begon als hoboïst, ruilde die in voor een saxofoon om jazz te gaan spelen, schreef een reclametune voor Delta Airways, maar vond tenslotte toch zijn heil in de concertzaal.

Hij schiep vele koorwerken die vaak het ‘op’ karakter hebben van de ‘klassieke’ Paul McCartney onder andere dit voor het museum The Royal armories dat in de Tower een museum heeft ingericht voor oud militair wapentuig. Het 13-delige oratorium uit 1999 is gebaseerd op het oude L’homme armé gegeven en er wordt in teruggeblikt en naar het heden gekeken op teksten van Kipling, Swift, Dryden, Sankichi, Wilson,Tennyson, Malory en uit de Bijbel. Materiaal waarmee hij nogal ‘vrijzinnig’ mee omspringt. Dit is een van de weinige, goede, zelfs authentieke opnamen van het werk.

In ieder geval leek het Arte tv een goed idee om het werk uit te zenden  zondagavond 11 november 2018 tijdens een ‘Chorkonzert für den Frieden’ uit te zenden. Verder is er enigszins bijpassend zijn For the fallen, in memoriam Alfryn Jenkins), voor de gesneuvelden in W.O.II (Warner 3564-6100538-2)