CD Recensies

JOLIVET: FLUITCOMPOSITIES 1

Jolivet: Fluitwerken 1. Ascèses; Fantaisie-caprice; Cabrioles; Incantation ‘pour que l’image devienne symbole’; Fluitsonate; Incantations nr. 1-5; Chant de Linos. Hélène Boulègue en François Dumont. Naxos 8.573885 (68’29”). 2017 

Sinds hij in 1936 in zijn Cinq Incatations de fluit in zijn kamermuziek betrok, bleef André Jolivet (1905 - 1974) dat instrument trouw, ook waar het Incantation ‘pour que l’image devienne symbole’ uit 1937, het bekende Chant de Linos uit 1944, de Fantaisie-Caprice en Cabrioles uit 1953 en Ascéses uit 1967 betreft. Solowerken voor fluit en altfluit worden zo aardig afgewisseld met stukken waarin de piano begeleidt.

De Franse fluitiste Hélène Boulègue die naast een sololoopbaan ook werkte in Luxemburg en thans eerste fluit speelt in het SWR omroeporkest, won in 2017 het Internationaal fluitconcours in het Japanse Kobe.

Omdat Jolivet enigszins tot de vergeten componisten is gaan behoren en herdenkingen van zijn honderdste verjaardag en sterfdag niet veel cd materiaal opleverden, is dat een belangrijke uitgave.

Om te beginnen is het goed dat Incantation ‘pour que l’image devienne symbole’ uit 1937 in de oorspronkelijke fluitversie verschijnt (er is ook een afgeleide vioolvariant). Ascèses is eigenlijk voor klarinet en als zodanig o.a. te volgen met Michel Lethiec (Lyrinx LYR 244) maar klinkt met altfluit minstens zo mooi. Fantaisie-caprice lijkt een cd premiere.

Hélène Boulègue blijkt een ware fluitkampioene te zijn in haar pleidooi voor Jolivet. Ze speelt voortdurend superieur en brengt zo zelfverzekerd en met veel overtuiging de vele aspecten van Jolivets muziek over. Het wachten is op het vervolg van haar. Daar zullen zeker de drie Sonatines met afwisselend piano, cello en klarinet bij zijn. Maar waagt ze zich ook aan kamermuziekwerken met een grotere bezetting als de Pastorales pour Noël met fagot en harp, de Rhapsodie à sept en de Suite en concert voor fluit en vier slagwerkinstrumenten?  

De belangrijkste concurrentie op cd voor dit programma bieden fluitiste Eline van Esch, violiste Heleen Hulst, altvioliste Susanne van Esch, cellist Johan van Iersel, harpiste Danielle Riegel, slagwerker Vincent Houdijk en pianist Gerard Bouwhuis op de in 2005 uitgebrachte cd Incantations (Et’cetera KTC 1322) die ook die Suite en concert met slagwerk bevat.