CD Recensies

JENKINS, J.: FANTASIEËN VOOR 5 GAMBA'S EN B.C.

Jenkins, J.: Fantasieën voor 5 gamba’s en b.c. nr. 1 in G, 2 in g, 3 in g, 4 in d, 5 in g, 6 in g, 7 in c, 8 in c,  9 in c, 10 in c, 11 in c, 12 in d, 13 in d, 14 in d, 15 in D, 16 in D en 17 in C.. Spirit of Gambo o.l.v. Freek Borstlap. Musica Ficta MF 8030 (66’39”). 2018

Het Nederlands, Belgisch, Ierse gambaconsort The spirit of Gambo bestaat uit leider Freek Borstlap en Liam Fennelly, Gesina Liedmeier, Ivanka Neeleman en Thomas Baeté. Het zet zich vooral in voor de muziek uit de Engelse Gouden zeventiende Eeuw (feitelijk van 1580 - 1650) waarin John Jenkins (1592 - 1678) naast William Lawes tijdens de regeerperiode van Charles I maatgevende bijdragen op dit gebied leverde. 

Jenkins zelf moet een briljant gambist zijn geweest en zijn werk was  bedoeld om in familie- en vriendenkring te worden gespeeld (met herinnering aan Heimeran’s Das stillvergnügte Streichquartett.

Gesina Liedmeier speelt een belangrijke dubbelrol in dit project, ze speelt namelijk niet alleen tenorgamba, maar bouwde ook de instrumenten waarop deze zeventien composities worden gespeeld.

Net zoals dat bij een strijkkwintet hoort, mengen de vijf stemmen goed zonder dat ze hun persoonlijke karakter verliezen. Juist omdat ze individueel goed zijn te volgen, wordt de contrapuntische vervlechting duidelijk opengelegd. Ook een zekere mate aan verfijnde melancholie spreekt uit de voordracht en de vele darmsnaren produceren een levendig geluid dat niet eens zover afstaat van dat van de menselijke stem.

Het resultaat is meer dan geslaagd. Eerdere opnamen van Spirit of Gambo met werken van deze Jenkins betreffen Consort music of four parts (Musica Ficta MF 8011) en Fantasias, pavans & airs in four parts (Musica Ficta MF 8019).