CD Recensies

JENKINS: PEACEMAKERS, THE; SOLITUDE

Jenkins: Peacemakers, The; Solitude. Lucy Crowe (s), Chloë Hanslip (v), Gareth Davies (fl), Davy Spillane, Nigel Hitchcock (sax), Jody Jenkins (slagw) e.a., met het Omroepkoor Berlijn, het Birmingham jeugdkoor en het Londens symfonie orkest o.l.v. Karl Jenkins. EMI 084.378-2 (72’42”). 2011

In korte tijd is de in 1944 in Wales geboren componist Karl Jenkins met een aantal vocale werken erg succesvol en populair geworden. Met The armed man: A Mass for peace werd in 1999 zijn reputatie gevestigd. Er bestaan inmiddels al twee opnamen van. Met de 17-delige The Peacemakers dat in januari 2012 zijn première beleefde, schreef hij vooral een ode aan de mensen die zich hebben ingezet voor de wereldvrede. Zo is klinkend aandacht besteed aan Jezus, Franciscus van Assisi, Ghandi, Albert Schweitzer, Martin Luther King, Moeder Theresa, Nelson Mandeila en de Dalai Lama in bonte optocht. Ook Anne Frank wordt aangehaald met de woorden: ‘Wat geweldig dat niemand een moment langer hoeft te wachten voordat hij de wereld gaat verbeteren’.

Het klankbeeld dat hij daarmee schetst heeft iets religieus en sereen, maar ook wat gelijkvormig en dus helaas ook enigszins saai doordat veel van de muziek eenzelfde sjabloon heeft. Er wordt te weinig spanning ontwikkeld. Daar komt bij dat de vertolking zelf ook nogal vlak en te mooi opgepoetst klinkt. Geen wonder misschien voor een componist die zich ook in de wereld  tussen klassiek en populair beweegt

Het Solitude werd geschreven voor violiste Chloë Hanslip en hier voert ze het 4’17” durende werkje zelf als intermezzo na het achtste deel uit.

Wat ook de bezwaren zijn: het werk wordt wel mooi uitgevoerd en zal wel geheel naar de wensen van de zelf dirigerende componist zijn.