CD Recensies

JOSQUIN: MISSA MATER PATRIS

Josquin: Missa Mater patris; Brumel: Mater patris et filia; Anon.: Da pacem Domine; Bauldeweyn: Missa Da pacem. Tallis scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 052 (72’09”). 2019

Eén van Josquins allermooiste composities, de vierstemmige Missa mater patris, is zo ongewoon dat veel muziekwetenschappers twijfels hebben aan de authenticiteit van het werk. Met het anonieme Da pacem Domine zijn die twijfels alleen maar toegenomen. Er is wel geopperd dat dit het werk zou zijn van de nogal onbekende Vlaming Noel Bauldeweyn (ca. 1480 - ca. 1530).

Om de onzekerheid verder te vergroten, bestaan ook twijfels of Mater patris et filia werkelijk van Antoine Brumel is. Deze is ook wel toegeschreven aan Mouton, Josquin en Bauldeweyn. De Mis van Josquin is echt heel bijzonder, een verbazingwekkende schepping. Het werk is in vier delen met een toegevoegd vijfde als derde ‘Agnus Dei’.

Laat het maar aan de experts over om over de juiste herkomst te twisten en geniet als geïnteresseerd luisteraar gewoon van de schitterende muziek. De Tallis scholars, die bezig zijn om alle Missen van Josquin op te nemen, behandelen al deze werken eerbiedig en met veel gevoel voor de introspectieve, soms hypnotiserende kwaliteiten. Dat gebeurt op heel heldere, precieze manier. Luister maar naar het Sanctus uit de Mis van Josquin met zijn exotische akkoordketens.

De in de kapel van het Merton college in Oxford gemaakte opname draagt bij aan de gewijde sfeer.