CD Recensies

JEREZ LE CAM: MINIATURAS LUNARES

Jerez le Cam: Miniaturas lunares nr. 1-44. Anne Magouët (zang), Gerardo Jerez le Cam (p), Jacob Maciuca (v), Mihail Trestian (cither) en Manu Comté (bandoneon). Label Quest 306.019-2 (54’15”). 2019

Nadia Boulanger voorspelde het lang geleden al toen ze tegen haar student Astor Piazzolla zei: ‘Jij wordt de Bartók van Argentinië’. Maar wie had verwacht dat de vele Argentijnse musici die tijdens het regime van de militaire junta van 1976-1983 hun heil in Europa zochten en daar een verbinding maakten tussen traditie en vernieuwing ook succes zouden hebben? Tot hen behoren José Mosalini, Gustavo Beytelmann, Tomas Gubitsch, Osvaldo Calo, Alejandro Schwarz en de in 1963 geboren Gerardo Jerez le Cam.

Ook deze laatstgenoemde schreef muziek met scherpe ritmen, expressionistische gebaren zowel als fluwelen klanken, waaraan uiteraard een bandoneon en een zangeres te pas komen. Zo wordt het volle potentieel van het ensemble in hechte samenwerking benut en is het belang van de muziek in kwestie goed gediend. Wie dol is op Piazzolla moet hier ook eens naar luisteren.