CD Recensies

JANITSCH: HOBOSONATES

Janitsch: Sonates in F, Es, F, D, d en g. Epoca barocca. CPO 777.910-2 (73’03:). 2010

Tot de hofkapel van Frederik de Grote in Potsdam behoorden prominente leden/componisten als de broers Graun en Benda en Carl Philipp Emanuel Bach en Joachim Quantz. Maar ook de minder bekende Johann Gottlieb Janitsch (1708 - 1763). Deze werd geboren in Silezië en werd opgeleid als gambist.

Hij een concertreeks onder de naam Freitagsakademie waaraan professionele en amateurmusici meewerkten. Eenmaal in Potsdam werd die traditie voortgezet. Zijn tijdgenoot Hertel prees Janitsch als een bekwame contrapuntist wiens kwartetten toonbeelden in hun soort zijn.

De bezetting van de hier opgenomen Sonate da camera suggereert een soort Concerto da camera, maar dat is niet het geval. De hobo en de beide violen spelen een gelijkwaardige rol; de werken beginnen soms met een recitatief en bevatten arioso passages. De altviool wordt soms gebruikt als vervanging van een gamba en alle werken zijn driedelig met soms een fuga als middendeel.

 

Zijn werk was vrijwel vergeten en daarom is het goed dat Alessandro Piqué (h), Verena Schöneweg (v), Gabriele Nußberger (v, va), Klaus Dieter Brandt (vc), Christoph Anselm Noll (kl, org.) zich erom bekommeren in mooi stijlvolle uitvoeringen.