CD Recensies

JANÁCEK: RIKADLA; MORAVISCHE VOLKSLIEDEREN E.A.

Janáćek: Dagboek van een verdwenene; Řikadla (Kinderrijmpjes nr. 1-8); Moravische volksliederen (ged). Nicky Spence (t), Václava Houskova (ms), Victoria Samel (klar), Julius Drake (p) met vocaal ensemble. Hyperion CDA 68282 (62’21”). 2018

Meestal wordt Zápisník zmizelého (Dagboek van een verdwenene) voorgesteld als liederencyclus, maar het werk heeft ook een theatrale uitstraling en Nicky Spence die hier een essay over schreef, heeft daar goede argumenten voor. In alle 22 deeltjes van de compositie toont hij met dramatisch instinct aan dat daar veel voor is te zeggen. Door een Tsjechische vriendin leerde ik dat zijn uitspraak van de voor hem vreemde taal heel goed is. Zijn stem is zowel van een stalen kracht als van een fluwelen teerheid. Gelukkig krijgt hij zijn begeleider Julius Drake geheel mee (luister maar naar zijn bijdrage in het ‘Intermezzo erotico’ in zijn opvatting zodat een der mooiste opnamen van dit werk ontstond.

Van de Moravische volksliederen, een vroeg werk uit 1890, zingen Nicky Spence en Václava Houskova er bij toerbeurt of als duet maar twaalf van de 53 en ze doen dat met veel gevoel voor sfeer. Compleet zijn ze o.a. opgenomen door mezzosopraan Dagmar Pecková en bariton Ivan Kusjner met pianist Marián Lapsanski (Supraphon SU  11 22214-2 232). 

Tot slot is het goed om de oorspronkelijke versie van de acht rijmpjes over dieren waarin Victoria Samek met haar klarinet mooi meekwettert. Wat een aardig geheel ontstond zo.