CD Recensies

JENNER: TRIO VOOR KLARINET, HOORN EN PIANO; KLARINETSONATE

Jenner: Trio voor piano, klarinet en hoorn in Es; Klarinetsonate in G op. 5. Martin Litschgi (kl), Nadja Helble (hrn) en Iryna Krasnovska (p). MDG MDG 603.1343-2 (49’31”). 2004 
 
De in het Duitse Keltum geboren Gustav Jenner (1865 - 1920) studeerde in Kiel, maar zocht en vond net als veel jonge componisten voor hem zijn weg naar muziekmekka Wenen waar hij zeven jaar lang het voorrecht had om als enige bij Brahms te kunnen studeren en later op diens aanbeveling   muzikaal leider van de universiteit in Marburg te worden.
Het was dus onontkoombaar dat dit tweetal composities sterke Brahmsinvloeden tonen en ook die van Richard Mühlfeld aan wie de Klarinetsonate is opgedragen, maar de voorbeelden hadden ongelukkiger gekozen kunnen zijn. In elk geval weet Jenner voor mooie sfeerwisselingen te zorgen en kon hij mooie constructies maken. Beken is dat Brahms beide werken heeft geprezen.
Het zou aardig zijn om ook eens iets van Jenners andere kamermuziek, pianowerken en ruim tweehonderd liederen te horen. Deze twee werken worden heel gaaf gespeeld door een drietal jonge musici dat zo een vliegende start heeft bij dit cd debuut.