CD Recensies

JENNER: PIANOWERKEN

Jenner: Ballades nr. 1-3; Thema en variaties; Stimmungen nr. 1-8; Unmilitärisches für Klavier. Solvejg Henkhaus. CPO CPO 555.306-2 (60’28”).  2017
 
Gustav Jenner (1865 - 1920) had het geluk dat hij net as Brahms uit Noord-Duitsland (Keitum) naar Wenen ging en zich daar zeven jaar onder de hoede van zijn landgenoot als enige van zijn studenten verder kon ontwikkelen voordat hij muzikaal directeur werd aan de universiteit in Marburg. Hij publiceerde in twee bundels zijn herinneringen aan Brahms onder de titel Brahms als Mensch, Lehrer und Künstler.
Het grootste deel van zijn oeuvre bestaat uit kamermuziek. Eerder zijn daarvan Trio voor klarinet, hoorn en piano en de Klarinetsonate (MDG MDG 603,1343-2) hier besproken.
Een echte epigoon van de oude meester werd hij gelukkig niet, zoals ook weer uit deze selectie van zijn Pianowerken blijkt. Door een eigen, in wezen zangeriger stijl te ontwikkelen kon hij zich goed persoonlijk uiten. Daarom verbaast het eigenlijk dat hij geen liederen heeft geschreven.
Het is aan de Duitse pianiste Solvejg Henkhaus te danken dat we nu ook een inzicht krijgen in Jenner’s Pianowerken. Waarschijnlijk kwam ze daar bij toeval mee in aanraking, maar dat was voldoende om haar te interesseren en fascineren en wij kunnen daar nu als luisteraars dankbaar van meeprofiteren om te genieten van meest zangerige, vrij introverte, melodieuze werken met fraaie cantilenen.
Er is voor geïnteresseerden nog meer van Jenner op cd. Op CPO 999.699-2 zijn de 3 Strijkkwartetten, het Pianokwartet en nog eens dat trio te vinden, op Divox CDX 29106 zijn Cellosonate en op Divox CDX 29806 de drie Vioolsonates.