CD Recensies

JOSQUIN: STABAT MATER, SALVE REGINA, BENEDICTA ES E.A.

Josquin: Stabat mater; ‘Bergerette saviyenne’ (bew.); ‘Ave Maria’; ‘La berbardina’ (bew.), ‘Ecce tu pulchra es’; ‘De tous biens plaine a 4’ (bew.), Salve regina a 5; ‘Entré je suis en grant pensée a 4’ (bew.), Benedicta es, Fortuna desperata (bew.), Vultum tuum deprecabuntur Nimphes, nappés/Circumdederunt me. Cantica Symphonia o.l.v. Giuseppe Maletto. Glossa GCD P 31909 (68’48”). 2018/2020
 
Vrij onopgemerkt verscheen reeds vierde deel van de volledige opname die het Italiaanse ensemble met 15 musici (zangers plus instrumentalisten) aan het maken is van de werken van Josquin. De eerste twee uitgaven waren aan diens Motetten gewijd (Glossa GCD P31908), de derde aan Chansons. 
Hier krijgen we een gemengd programma te horen met een paar meer Mariamotetten, het Stabat mater en instrumentale liederen.
Het ensemble is inmiddels heel vertrouwd met het werk van Josquin en zorgt in een prachtig samengaan van vocale en instrumentale inbreng voor naadloze, vrij subtiele vertolklngen en heel mooie harmonieën. De stemmen zijn voldoende gescheiden om te kunnen horen hoe ze samen goede melodielijnen vormen. Een goede expressie wordt ontleend aan een duidelijke frasering. Bij de begeleiding treffen weorgel, harp, vedel, schuiftrompet en 2 sabbeca’s aan.
Misschien is het nuttig om op te merken dat het Stabat Mater is gebaseerd op de cantus firmus van Binchois’ chanson Comme femme desconfortée en naar keuze vijf- of zesstemming kan worden uitgevoerd.
Na wat het ensemble al voor Dufay, Isaac en Busnois deed, is ook Josquin hier goed gediend.