CD Recensies

JANITSCH: TRIOSONATES E.A.

Janitsch: Triosonates in F, g, Bes; Sonate voor 3 instrumentale stemmen en b.c. in e; Sonate voor altviool en klavecimbel in D. Berlin Friday Academy. Brilliant Classics 95977 (72’25”). 2019
 
Geboren werd Johann Gottlieb Janitsch (1708 - 1762) in het nu Poolse Silezië. Hij studeerde niet alleen rechten, maar ook muziek, o.a. gamba en kwam tenslotte als ‘contraviolist’ in 1740 terecht in het Pruisische hoforkest van Frederik de Grote en organiseerde thuis Freitagsakademien waar hij zijn eigen composities in galante stijl speelde.
Tot zijn omvangrijke oeuvre behoren ongeveer vijfendertig Triosonates en 40 Quadrosonates in de vorm van sonata da chiesa en sonata da camera. UIt die veelheid kozen Adam Masters (h), Joseph Monticello (fl), Tim Wills (v), Lea Stecker (va), Alexander Nicholls (vc) en Daniel Trumbull (kl) van de huidige Friday Academy een aantal typerende stukken.
Het aardige daarvan is dat hij deze voor verschillende instrumentale combinaties schreef, bijvoorbeeld voor hobo, altviool en cello of fluit, hobo en gamba. Vooral de altviool neemt steeds een belangrijke plaats in. Het is interessante, niet alledaagse muziek, die hier voortreffelijk, want heel levendig met fraaie solopassages tot klinken komt.
Leuke ontdekking, deze Janitsch. Er is nog een mooie opname met Sonate da chiesa e da camera door Epoca Barocca (CPO CPO 777.910-2) van hem.