CD Recensies

JANÁCEK: PIANOSONATE; IN DE MIST E.A. LARS VOGT

Janácek: Pianosonate 1.X.1905; In de mist JW. VIII/22; Op een overgroeid pad nr. 1-15. Lars Vogt. Ondine ODE 1382-2 (71’31”). 2016/9
 
De combinatie van dit drietal pianowerken van Janácek ligt nogal voor de hand, vandaar dat ze vaak en graag worden gebundeld op cd. De muziek is zo goed en boeiend dat nieuwe uitgaven steeds welkom zijn. Ook deze van Lars Vogt.
Meteen in het eerste deel van de grillige Pianosonate presenteert hij deze muziek een goed bij het werk passende eigen stem. Hij wordt daarbij aanzienlijk geholpen door de heldere opname. De subtiele dynamische gradaties van het tweede deel hebben een bedachtzame achtergrond vol lyrische teerheid.
Deze eigenschappen bepalen ook de weergave van de overige werken. De vier deeltjes van In de mist hebben bovendien iets improviserends en de volksmuziekinvloeden van Op een overgroeid pad worden op verfrissende manier als lied- en dansvormen naar voren gebracht.
Dit recital bevalt even goed as dat van Charles Owen (Somm SOMMCD  028) en doet Firkusny (RCA RD 60147) langzamerhand vergeten. Alleen Schiff imponeert me nog net wat meer (ECM 461.660-2).