CD Recensies

JANÁČEK: SLUWE VOSJE, HET; UIT EEN DODENHUIS; JENUFA; KÁT'A KABANOVÁ; ZAAK MAKROPULOS; SINFONIETTA; TARAS BULBA

Janáček: Prihody lisky bystrousky (Het sluwe kleine vosje); Z mrtvého domu  (Uit een dodenbuis); Jenůfa; Kát’a Kabanová; Vec Makropulos (De zaak Makropulos); Sinfonietta; Taras Bulba. Marie Mrazová (Stefenka), Wieslaw Ochman (Laca KLemen), Peter Dvorsky (Steva Burya), Elisabeth Söderström (Jenufa), Lucia Popp (Karolka), Vera Soukopová (Tetka), Dalibor Jedlička (Rychtar), Richard Novak (Priester), Beno Blachut (Pasek), Naděžda Kniplová (Marfa) e.a. met het Ensemble van de Weense Staatsopera o.l.v. Charles Mackerras. Decca 475.687-2 (9 cd’s, 574’).

 

Het is soms als bij pocket boeken: wie lang genoeg wacht, krijgt soms het verlangde moois voor een habbekrats en dat geldt zeker voor deze negen en een half uur Janáček die voor €79 in de winkel ligt. Verzamelaars van de opera’s van Janáček die zich in de jaren 1977 tot 1982 haastten om deze originele opnamen die successievelijk telkens op 2 cd’s elk verschenen aan te schaffen, zullen zich nu misschien wat bedrogen voelen. Ze kunnen zich misschien troosten met het feit dat de volledige gezongen Tsjechische teksten met vertalingen hier ontbreken en dat niet ieder werk op een nieuwe cd begint. Gelukkig zijn er per werk wel toelichtingen op de inhoud.

Over de uitvoeringen en opnamen kunnen we heel kort zijn: er bestaan momenteel geen betere en het ziet er ook niet naar uit dat er spoedig mooiere verschijnen. Daarom is dit een buitenkansje om ineens het hele corpus wezenlijke Janáček op de kop te tikken met de ook prachtig uitgevoerde Sinfonietta en Taras Bulba als meer dan aangename toegift.