CD Recensies

JANÁČEK, STRIJKKWARTETTEN NR. 1 EN 2, SCHÖNBERG KWARTET

Janáček: Strijkkwartetten nr. 1 Kreutzer sonate en 2 Intieme brieven; Szymanowski: Strijkkwartteten nr. 1 op. 37 en 2 op 56. Schönberg kwartet. Chandos CHAN 10405 (78’21”). 2005

 

Wat een gelukkige vondst, dit viertal werken van twee tijdgenoten net op één cd met maximale speelduur te kunnen onderbrengen! Deze in de vertrouwde, voor dit soort muziek ideale ambiance van twee Amsterdamse kerkjes met Adriaan Verstijnen aan de knoppen gewetensvol opgenomen cd moet niet vooral de bewonderaars van het Schönberg kwartet als een weldaad voorkomen.

Natuurlijk, er bestaan al talloze opnamen van de kwartetten van Janáček, ze zijn alleen vaak door de kwartetten in kwestie onhandig gespreid. Gunstige uitzonderingen vormen met Talich kwartet (Calliope) en het Lindsay kwartet (ASV), maar men minst dan het authentiek Tsjechische van bijvoorbeeld het Talich kwartet. Bij het Schönberg kwartet merkt men de grote vertrouwdheid met twintigste eeuws repertoire. Op de vele grilligheden en plotselinge wendingen in deze muziek wordt daarom ook heel alert gereageerd. Deze verklankingen hebben iets voorbeeldigs en de akoestiek verleent een aangename gloed aan het klankweefsel en doet alle recht aan de soms grote contrasten.

In originaliteit doen de beide kwartetten van Szymanowski nauwelijks onder voor die van Janáček, ze zijn alleen een stuk minder bekend, maar zeker niet minder qua structuur en belang. Ook hier exotische momenten die in al hun expressiviteit mooi naar voren worden gebracht, hoewel ook invloeden van Debussy en Ravel doorschemeren. Deze verklankingen kunnen zich royaal meten met de tot nu toe beste van het Goldner kwartet (Naxos). Kortom: wat een fijne aanwinst.