CD Recensies

JETHS: BUGELCONCERT

Jeths: Bugelconcert; Loevendie: Klarinetconcert; Van Keulen: Hoornconcert. Jacob Slagter (hoorn), George Pieterson (klarinet), Peter Masseurs (bugel), Concertgebouworkest o.l.v. David Robertson, Ingo Metzmacher en Markus Stenz. NorthWest Classics NWC 109206  (59').

Het instrument dat Nederlanders gemeenlijk een bugel noemen en dat muzikanten uit harmonie- en fanfare orkesten als zodanig overbekend is (een geventileerde kornet), werd in 2002 door Willem Jeths met de in de Angelsaksische en Duitse wereld bekende naam Flügelhorn bedeeld en van de ondertitel al fondo per l'oscuro voorzien. Het figureert met andere vruchtbare werken van Geert van Keulen - van wie o.a. op Donemus CV 33 en 95 - al orkestwerken verschenen en Theo Loevendie - eerder op Donemus CV 24, 74/5, Attacca 9161, 9478 en Etcetera KTC 1097 en 1229 vertegenwoordigd - op deze cd van het Concertgebouworkest die is uitgebracht onder de passende titel 3 Concertos for a new century. Ze zijn inderdaad heet van de naald uit 2001 en 2002 en het is goed dat ze meteen zo logisch bijeen en fraai van klank zijn vastgelegd.
De bekende, voortreffelijke solisten - eerste lessenaars uit het orkest - worden solidair door hun medemusici optimaal begeleid in eigen huis, wat haast meteen garant staat voor een homogene, behoorlijk helder doortekende opname met een goede balans en een warme klank. De componisten hadden zich nauwelijks een beter resultaat kunnen wensen.